Nagyvilág

Irakban rosszabb a helyzet, mint Szaddám idején

Irakban ma rosszabb a helyzet, mint ha hatalmon maradt volna Szaddám Huszein - ezt a véleményét közölte egy dán lapnak, a Politikennek adott interjújában az amerikai támadás előtt Irakban tömegpusztító fegyvereket kereső ENSZ-ellenőrök volt a vezetője.

Hans Blix svéd diplomata kijelentette: “Irak színtiszta kudarc. Ha az amerikaiak visszavonulnak onnan, fennáll a kockázata, hogy egy polgárháborúban álló országot hagynak majd maguk után. Ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok az ottmaradással segíthetné a helyzet stabilizálását. Amerikai beavatkozás nélkül Szaddám még mindig hatalmon lenne. Rendben van, ez negatív dolog, s nem lenne kellemes az iraki népnek. De amit elértünk, az kétségkívül még rosszabb.”

Nem voltak tömegpusztító fegyverek

A Le Soir című belga lap a svéd diplomata szavaihoz fűzött kommentárjában emlékeztet rá, hogy Blix az elmúlt években, az iraki beavatkozás óta többször is élesen bírálta az amerikai intervenciót. S ennek hátterében az a vita állt, hogy az ENSZ-ellenőröket a támadás előtt néhány nappal azért hívták vissza az iraki helyszínekről, mert nem találták meg azokat a tömegpusztító fegyvereket, amelyekre hivatkozva Washington a beavatkozást indokolta – miközben ma már közismert, hogy az amerikai vádak rendkívül rosszhiszeműek voltak.

Végül is ma már számos megfigyelő állítja, hogy az iraki invázió súlyos kudarc, s Blix is ezek sorát szaporítja – írja a Le Soir. “Ám azt állítani, hogy a mostani helyzet rosszabb, mint Szaddám Huszein alatt, egy olyan lépés, amit eddig kevesen mertek megtenni” – szögezi le a belga lap, hozzátéve: egyébként nyilvánvaló, hogy ezt az álláspontot nem minden iraki osztaná. Nem értenének egyet vele például a kurdok, akik szép lassan építik ki “majdnem függetlenségüket” Irak északi részén, illetve a síiták jó része sem, akik kezdenek ugyanerről álmodni a déli területeken.
Megkezdődött a polgárháború?

“Ám a többiek? A szunniták, s a vegyes körzetekben élők számára nem lehet elégséges az, hogy immár szavazhatnak, hogy a sajtó szabadabb, mint korábban, s hogy egykori diktátoruk bíróság előtt felel bűneiért. Ezek az emberek gyakran apokaliptikus viszonyok között élnek, kiszolgáltatva különböző bűnöző bandáknak, vagy fanatikus csoportoknak, barbár milíciáknak, akik nagy hévvel és kegyetlenül gyilkolnak. A központi állam szinte teljesen megszűnt, s az amerikai segítség ellenére sem sikerült neki az alapvető szolgáltatásokat, mint a víz-, az áram-, vagy az üzemanyag-szolgáltatás visszahozni a Szaddám-korszak szintjére. Blix egyébként még udvariasan fogalmazott: sokan ugyanis azt mondják, hogy a polgárháború már meg is kezdődött” – írja a Le Soir pénteki számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik