Nagyvilág

Előrelépés történt a cseh patthelyzetben

Kilépett a Cseh Szociáldemokrata Pártból (CSSD) és annak parlamenti frakciójából egy képviselő. A cseh alsóházban ezzel enyhült a baloldal és a jobboldal közti patthelyzet, amely lehetetlenné tette, hogy bármelyik fél leszavazhassa a másikat.

Michal Pohanka volt egészségügyiminiszter-helyettes csütörtökön közleményben tudatta: ezentúl független képviselőnek tekinti magát, s szavazni saját belátása, lelkiismerete szerint fog.

A 200 tagú alsóházban a júniusi választás eredménye alapján eddig a jobboldal és a baloldal egyaránt 100-100 mandátummal rendelkezett, de most ez az egyensúly megbillent, mégpedig a kormányzó jobboldal javára. Pohanka ugyanis egy interjúban nem zárta ki, hogy a jövőben esetleg a másik oldallal fog szavazni.


Miért távozott?

A lépés háttere nem egészen világos, inkább zavaros, s a jelek szerint Pohanka múltbeli tevékenységével van összefüggésben. A Nova kereskedelmi televízió ugyanis a hét elején levetített egy tényfeltáró riportot, amely szerint Pohanka érintett lehet bizonyos vitatható és korrupciógyanús egészségügyi ügyletekben.


A volt miniszterhelyettes a vádakat tagadja, s azt állítja: a televízióban bemutatott riport kapcsán maga a CSSD vezetése szólította fel a párt elhagyására, amit viszont a párt tagad. Pohanka közleményében azt is megjegyezte, hogy a CSSD-ben nincs demokratikus vita, hanem minden Jirí Paroubek pártelnök és a szűkebb pártvezetés utasítása szerint történik, amit ő nem hajlandó elfogadni.

Lavina indulhat el

Egyelőre nem tudni, hogy a lépésnek milyen belpolitikai következményei lesznek. Mirek Topolánek ügyvezető kormányfő és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke kijelentette, hogy az ügy lényegesen gyengíti Paroubek pozícióját, aki most már nem tudhat maga mögött száz baloldali képviselőt. Az ODS más vezetői viszont úgy nyilatkoztak, hogy nem akarják a helyzetet kihasználni, s nem akarnak Pohanka esetleges támogatásával új kormányt alakítani. „Nem érdekünk, hogy olyan kormányt alakítsunk, amely egy-két disszidenstől függene” – állítja Petr Necas, a polgári demokraták alelnöke, kormányfő-helyettes. Jelezte azonban: ha több szociáldemokrata is elhagyná pártját, az ODS elfogadná támogatásukat.

Jirí Paroubek igyekszik enyhíteni Pohanka kilépésének politikai súlyát. „Mi sosem akartunk olyan kormányt, amely a másik féltől megszerzett képviselőn alapul” – mondta a volt kormányfő. Topolánek egy rádióinterjúban a napokban viszont azt állította, hogy három olyan kereszténydemokrata képviselőről is tud, akik – ha Paroubek kormányalakítási megbízatást kap – készek őt támogatni. Jan Kasal, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) ügyvezető elnöke szerint Topolánek állítása nem felel meg a valóságnak.

Nincs stabil kormány

Václav Klaus államfő a közelmúltban leszögezte: csak olyan kormányt hajlandó elismerni, amely a pártok politikai megállapodásán, s nem pedig egy-két mezt váltó képviselőn alapulna. Helyi megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a belpolitikai erőviszonyok megváltozása azoknak fog kedvezni, akik az eddigi patthelyzetet előre hozott választással szeretnék megoldani. Ezt leginkább az ODS szorgalmazza, míg a leghatározottabban a szociáldemokraták ellenzik.

Csehországnak immár majdnem öt hónapja nincs stabil kormánya. Az első kormányalakítási kísérlet megbukott. Klaus bejelentette: részéről a helyzet megoldása érdekében tett újabb lépés a hét végi részleges szenátusi választás második fordulója után, a jövő hét elején várható. A hatályos alkotmány szerint három kormányalakítási kísérletre van lehetőség. Ha mind a három kudarcot vallana, az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választást kell kiírnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik