Nagyvilág

A német kormány módosította a biztonságpolitikai alapelveit

Az esetleges terrorista veszélyek elhárítására elviekben nem zárja ki a hadsereg, a Bundeswehr jövőbeni belföldi bevethetőségét az a biztonságpolitikai fehér könyv, amelyet szerdai ülésén fogadott el a német kormány.

A Franz Josef Jung védelmi miniszter által előterjesztett dokumentum parlamenti jóváhagyása esetén a tizenkét évvel ezelőtti biztonságpolitikai alapelveket váltja fel. Az Angela Merkel vezette konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kabinet által elfogadott fehér könyv további új eleme, hogy a biztonságpolitika nem csupán katonai eszközökön alapul, továbbá új az a megközelítés is, hogy a dokumentum az Egyesült Államok ellen 2001 szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások nyomán elsősorban globális kihívásokról beszél.

A Bundeswehr belföldi bevethetőségéről Németországban már hosszú idő óta folyik a vita. A kabinet által jóváhagyott dokumentum első ízben hangoztatja azt, hogy a Bundeswehr a rendelkezésére álló erőkkel és eszközökkel szükség esetén a lakosság és a veszélyeztetett intézmények védelméhez is segítséget nyújthat.

A fehér könyv szerint Németország biztonságát mindenekelőtt a nemzetközi terrorizmus fenyegeti. A veszélyek között második helyen említi a tömegpusztító fegyverek terjedését, a harmadik helyen pedig azokat a veszélyeket, amelyeket különböző államok szétesése jelenthet az ország számára.

Biztonságpolitikai szempontból a dokumentum elsődleges jelentőséget tulajdonít a NATO szerepének, illetve a szövetségben való német szerepvállalásnak, ugyanakkor hangsúlyozta az EU stratégiai szerepét is a biztonság megszilárdításában. A német kormány megerősítette az Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők kötelékében szolgálatot teljesítő, csaknem 3000 fős német kontingens megbízatását, ám elutasította a NATO részéről elhangzott, átcsoportosításukra vonatkozó követelésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik