Nagyvilág

Véget ért a ramadan

Muzulmánok milliói ünnepelték kedden világszerte az íd al-fitr, azaz böjttörő ünnepet, amely a ramadán hónap végét jelzi.

A Közel-Keleten több magas rangú muzulmán vallási vezető intette híveit toleranciára és párbeszédre más vallások követőivel. A szunnita iszlám szellemi központjának számító kairói al-Azhar iszlám hittudományi egyetem és mecset sejkje, Mohammed Szajed Tantavi arra buzdította a muszlimokat egy sarm-es-sejki beszédében, hogy “építsenek, ne romboljanak”.

Békéltető beszédet mondott Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője is, a polgárháború szélére sodródott, viszálykodó iraki muzulmán felekezetekhez intézve felhívását. “Az iraki népnek mindent meg kellene tennie a felekezeti konfliktus elkerülése végett” – mondta egy teheráni mecsetben több ezer hívő, köztük állami tisztségviselők előtt.

A türelemre intő és békéltető felhívások mellett harcias nyilatkozatok is elhangzottak a muzulmán ünnepen. Omár Molla, a fanatikus szunnita muzulmán afganisztáni tálibok vezetője “totális háborút” hirdetett az ünnep alkalmából az országban állomásozó külföldi erők ellen.

Szigorították a biztonsági intézkedéseket Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán államában, ahol muzulmán szélsőségesek számos nagy merényletet követtek el az utóbbi években külföldiek ellen, és ezek közül nem egyet muzulmán vallási ünnepekhez időzítettek.

Nagyszabású ünnepségeket rendeznek az íd al-fitr alkalmából számos európai országban is, köztük Franciaországban és Nagy-Britanniában, ahol több milliós muzulmán kisebbségek élnek. Londonban – most először – a város központjában fekvő Trafalgar téren tartanak nagy ünnepséget ebből az alkalomból a londoni polgármester és a Nagy-Britanniai Muzulmán Tanács közös kezdeményezése nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik