Nagyvilág

Mégsem kért bocsánatot Észak-Korea az atomrobbantásért?

Tévesek azok a jelentések, amelyek szerint Észak-Korea sajnálkozását fejezte ki Kínánál az általa végrehajtott kísérleti atomrobbantás miatt - közölte kedden a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

“Ezek a jelentések tévesek. Nem hallottam arról, hogy Kim Dzsong Il sajnálkozását fejezte volna ki” -jelentette ki Liu Csin-csao (Liu Jinchao), tagadva azokat a dél-koreai sajtóértesüléseket, amelyek szerint az észak-koreai vezető a Phenjanba látogató kínai elnöki megbízottat fogadva sajnálkozását fejezte volna ki amiatt, hogy az október 9-i észak-koreai nukleáris kísérlettel kényelmetlenséget okozott szövetségesének, egyúttal közölte volna, hogy nem tervez újabb kísérleteket.

Kim Dzsong Il szavait felidézve a kínai külügyi szóvivő azt mondta, a vezér “jelezte, hogy a KNDK nem tervez újabb atomkísérletet, de ha más országok még nagyobb nyomás alá helyezik, elképzelhető, hogy további lépéseket tesz”. A szóvivő óva intette az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Phenjanra kivetett szankciók kiterjesztésétől. Peking tart attól, hogy a büntetőintézkedésekkel annyira megszorongatják Észak-Koreát, amitől összeomlik az ottani rendszer, instabilitást okozva Kína szomszédságában, s akkor menekültek özönlenének a nyomorgó kelet-ázsiai sztálinista országból Kínába.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy sajtóértekezleten Szentpétervárott arra intette a Phenjannal annak atomprogramjáról tárgyalást kezdett hat országot, ne tegyenek semmi olyasmit, ami kiélezné a feszültséget Észak-Koreával, egyszersmind fölszólította az észak-koreai vezetést, hogy tanúsítson önmérsékletet. Szergej Lavrov a tájékoztatón kifejezte reményét, hogy Észak-Korea nem hajt végre újabb kísérleti atomrobbantást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik