Nagyvilág

Szabadság Hőse emlékérmet kapott a leendő ENSZ-főtitkár

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából létrehozott Szabadság Hőse Emlékérmet adta át Torzsa István szöuli magyar nagykövet hétfőn Ban Ki Mun dél-koreai nagykövetnek, az ENSZ leendő főtitkárának.

A nagykövet Ban Ki Mun szöuli irodájában rövid ünnepség keretében tűzte ki a dél-koreai diplomácia vezetőjének zakóhajtókájára a kitüntetést, amelyben kifejezetten az ötvenedik évforduló alkalmából 700 magyar és 700 külföldi személy részesül ezekben a napokban.

A külügyminiszter október 13-án, ENSZ-főtitkárrá választását elfogadó beszédében röviden visszaemlékezett arra, hogy 1956-ban, 12 évesen beszédet mondott iskolatársainak egy csoportja előtt, a magyar demokratikus mozgalom nemzetközi támogatására szólítva fel. Felolvasott egy Dag Hammarskjöld akkori ENSZ-főtitkárnak írt levelet, arra sürgetve a világszervezet vezetőjét, hogy segítse a magyarok demokráciatörekvéseit.

“Két hete említette az ENSZ-ben, hogy elemi iskolás korában mondott egy beszédet, a magyar népnek a szovjet megszállás elleni támogatására szólítva fel – nyilatkozott Torzsa István telefonon a dél-koreai hírügynökségnek. – Ennek elismeréseképpen kormányunk gyorsan intézkedett, hogy (Ban Ki Mun) megkapja ezt az érmet.” A kitüntetésben olyan külföldiek részesülnek, akik hozzájárultak a demokrácia magyarországi megteremtéséhez – tette hozzá a nagykövet. Magyarország és Dél-Korea 1989-ben lépett diplomáciai kapcsolatra egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik