Nagyvilág

Merkel megorrolt Schröderre

Zokon vette Angela Merkel német kancellár elődje, Gerhard Schröder vele szemben megfogalmazott, meglehetősen éles bírálatait, s hétfőn hasonló élességgel utasította vissza azokat.

A volt szociáldemokrata kancellár hétvégi nyilatkozatában szokatlanul kemény szavakkal ostrozta a konzervatív kancellár asszony vezetési stílusát. Ugyanezeket a bírálatokat Schröder megfogalmazta a hét közepén megjelenő emlékirataiban is, amelyből a Der Spiegel című tekintélyes hamburgi hírmagazin legfrissebb számában előzetesen közölt néhány részletet.

Schröder egyebek között gyengének, stílustalannak, továbbá szakmai tekintetben ügyefogyottnak bélyegezte utódja kancellári magatartását, elmarasztalta őt a reformok általa következetlennek nevezett megvalósításáért, s különösen az egészségügy Merkel által tervezett megreformálását bírálta, s azt “bürokratikus monstrumnak” nevezte.

A korábbi kancellár nyilatkozata szerint Németországban egyszerűen “hiányzik a vezetés”. Schröder ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy Merkel, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökeként kancellárrá választása előtt “tökéletes munkát” ígért, de – mint Schröder fogalmazott – a választók ma ennek épp az ellenkezőjét tapasztalják. Mindez hihetetlen csalódáshoz vezetett – hangoztatta a szociáldemokraták és a zöldek alkotta korábbi kormánykoalíció volt vezetője.

Hétfői nyilatkozatában a kancellár asszony mindenekelőtt az egészségügy reformját ért bírálatokat utasította el, különös tekintettel a Schröder által használt “bürokratikus monstrum” kifejezésre. Angela Merkel úgy vélte, a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció tavaly novemberben történt hivatalba lépése óta jelentős eredményeket ért el. Ennek kapcsán első helyen a költségvetés szanálását említette, külön utalva arra, hogy Schrödertől – mint fogalmazott – katasztrofális államháztartást örökölt.

Merkel segítségére siettek a CDU és a kisebbik konzervatív párt, a CSU vezetői is, akik egyebek között túlzott nagyképűséggel és magamutogatással vádolták Schrödert. Az a tény, hogy a volt kancellár utódját és Merkellel együtt a vele koalícióban kormányzó “szociáldemokrata barátait” is bírálja, arról tanúskodik, hogy még mindig nem tud belenyugodni egy évvel ezelőtti választási vereségébe – hangoztatták a konzervatív pártok magas rangú politikusai. A többi között azt a vádat is megfogalmazták Schröderrel szemben, hogy bírálataival valójában a kiadás előtt álló emlékiratainak kívánt reklámot csinálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik