Nagyvilág

Népszavazás a Panama-csatorna kiszélesítéséről

Népszavazás kezdődött a Panama-csatorna kiszélesítésének vitatott tervéről vasárnap Panamában. Az átalakítások révén a hajózási útvonalon nagyobb méretű teherhajók is közlekedhetnek majd a jövőben.

A nagyberuházás, amely óriás teherhajók áthaladását is lehetővé teszi az Atlanti- és a Csendes-óceán között, Martín Torrijos elnök szerint 5,25 milliárd dollárt (4,16 milliárd eurót) fog felemészteni. A kormány azzal érvelt a terv mellett, hogy a nagyobb csatornával Panama meg tudja őrizni versenyképességét, és a bővítés akár 42 ezer új munkahelyet is teremthet. A bírálók ezzel szemben a mérhetetlen költségekre és a kiszélesítéssel járó környezeti károkra hivatkoznak. Az előzetes felmérések szerint a beruházást pártolók lesznek többségben a népszavazáson: várhatóan az urnákhoz járulók csaknem 70 százaléka igent mond az elképzelésre.

A terv szerint a már meglévő két hajózási útvonallal párhuzamosan egy harmadikat is kialakítanak új, nagyobb zsilipekkel. Egyúttal megemelnék a Gatún-tó vízszintjét és mélyítenék a medervonalakat. A kiszélesítés mindenekelőtt azt a célt szolgálná, hogy a csatorna a nagyobb teherhajók 10 ezer konténer szállítására alkalmas, új nemzedéke számára is használható legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik