Nagyvilág

Mentési gyakorlat a Vezúvnál

Nagyszabású mentési gyakorlatot tartottak vasárnap Olaszországban a Pompejit a közel két évezrede betemető, s a még mindig aktív tűzhányónak számító Vezúv kitörését feltételezve.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott katasztrófavédelmi gyakorlaton 2500-an vettek részt, közöttük négy ország – Franciaország, Spanyolország, Portugália és Svájc – szakértői, valamint az Európai Unió megfigyelői – közölte az olasz polgári védelem egyik dokumentumában.

Rendőrök, csendőrök, tűzoltók és polgári védelmi önkéntesek, orvosok és egészségügyiek, különböző minisztériumi tisztviselők dolgozták ki a mentési tervet az úgynevezett “vörös övezetben”, a Nápoly melletti Vezúv körzetében, ahol a tűzhányó kitörése közvetlenül 600 ezer helyi lakost veszélyeztetne. A gyakorlat négy napon át tartott, a csütörtöki “éberségi” fokozattól vasárnap jutottak el a “riadóig”.

A Vezúv utoljára 1944. március 18-án tört ki. A tűzhányó 11 napon át ontotta magából a lávát, 26 emberéletet követelve, és 12 ezer ember maradt fedél nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik