Nagyvilág

Mandátum nélkül zárult a cseh választás

Senki sem szerzett szenátori mandátumot a részleges szenátusi választás hét végi első fordulójában Csehországban.

A 81 tagú parlamenti felsőház egyharmada, tehát 27 szenátori mandátumért folytatott küzdelemben a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága alapján a Polgári Demokratikus Párt (ODS) érte el a legjobb eredményt. Az egy hét múlva sorra kerülő második körben legalább 26 jelöltje száll ringbe. Ha az ODS-nek sikerülne 14 mandátumot szereznie, akkor összesen 41 szenátora lenne a felsőházban, ami már többséget jelent a testületben.

A Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 12, a kereszténydemokratáknak hat, a kommunistáknak pedig három jelölje jutott a második fordulóba a kétnapos – pénteken és szombaton tartott – szavazás után. A két legerősebb cseh párt, a polgári demokraták és a szociáldemokraták párharcára a második fordulóban 11 esetben kerül sor.

Bugár Imre, a csallóközi származású, magyar nemzetiségű szociáldemokrata szenátor-jelölt a Jablonecko-Semilsko körzetben az ötödik helyen végzett. A volt diszkoszvető világbajnok a szavazatok mintegy nyolc százalékát szerezte meg.

Alacsony részvétel

A választási részvétel végül is magasabb volt, mint ahogy azt a választási urnák zárása után becsülte a cseh közszolgálati média, de nem érte el a júniusi képviselőházi választáson való részvételt. A szenátusi választáson az arra jogosultak mintegy 42, míg a helyhatósági választáson több mint 46 százaléka vett részt. A politikusok többsége a választási részvételt általában alacsonynak minősítette.


A helyhatósági választáson a szavazatok szintén 98 százalékának összegzése után a különféle helyi szövetségek, csoportok és kisebb pártok szerezték meg a városi és a falusi önkormányzati képviselői helyek mintegy kétharmadát. A parlamenti pártok közül az ODS szerezte meg a legtöbb önkormányzati képviselői helyet.

Mérsékelt szereplés

Mirek Topolánek kormányfő, az ODS elnöke úgy nyilatkozott, pártja “józan optimizmussal” várja a szenátusi választás második fordulóját. Topolánek úgy vélte, hogy a választás eredménye lényegesen nem fogja befolyásolni az immár majdnem öt hónapja húzódó kormányalakítási tárgyalásokat.

Jirí Paroubek, volt kormányfő és a CSSD elnöke kijelentette, hogy a szociáldemokraták számára a választás sikeres volt, hiszen a második fordulóba egy tucat jelöltjük jutott, míg két éve csak három. “A második fordulóban támogatni fogunk az ODS ellenében induló minden jelöltet” – jelentette ki Paroubek.

Hasonlóan nyilatkozott a második szenátusi fordulóval kapcsolatban Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke is. A kommunisták a mostani voksoláson egy szenátori mandátumot védenek, de három jelöltjük jutott tovább. Topolánek a két baloldali pártvezető kijelentését “hisztérikusnak” minősítette.

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) most azért szerepelt mérsékeltebben, mert a korábbi választásokon nagyon sikeres volt, s ilyen sikert nehéz megismételni – nyilatkozta Jan Kasal, a párt ügyvezető elnöke.

Václav Klaus államfő szombaton este újságíróknak azt mondta: a helyhatósági és a szenátusi választás eredménye jelzés a lakosság hangulatáról, s örülne, ha ez elősegítené a kormányalakítási tárgyalásokat és a belpolitikai patthelyzet megoldását.

A választás hivatalos végeredményét vasárnap hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik