Nagyvilág

Izrael folytatná a berepüléseket a libanoni légtérbe

Az izraeli katonai repülőgépek folytatni fogják berepüléseiket Libanon légterébe, mert nem szűnt meg a fegyverek becsempészése a libanoni Hezbollah síita szervezet gerilláinak - jelentette ki vasárnap Amír Perec izraeli védelmi miniszter.

Perec állásfoglalása az izraeli kabinet ülésén hangzott el néhány nappal azután, hogy az ENSZ libanoni békefenntartóinak parancsnoka a Hezbollah és Izrael között nyáron kitört háborúnak véget vető ENSZ-határozat egyértelmű megsértésének nevezte az izraeli légtérsértéseket.

Az izraeli védelmi miniszter “egyre sokasodó hírszerzési értesülésekre” hivatkozva a libanoni kormányt vádolta meg azzal, hogy nem hajtja végre a tűzszüneti határozatban foglaltakat, amikor nem akadályozza meg a szíriai és iráni támogatóktól érkező fegyverek eljutását a Hezbollahhoz. “A berepülések jogossága ezért egyre nagyobb” – mondta.

Mintegy Alain Pellegrinihez, a libanoni ENSZ-békefenntartók parancsnokához intézve szavait Perec hangsúlyozta: az ENSZ-erők azt a feladatot kapták, hogy a Hezbollah ellen lépjenek fel, nem pedig Izrael ellen. “Amíg a határozatot nem hajtják végre, addig nincs más választás, mint folytatni a berepüléseket Libanonba” – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik