Nagyvilág

Ellenőrizné Japán az Észak-Koreába tartó hajókat

A japán kormány egy vasárnapi lapjelentés szerint tervbe vette, hogy ellenőrizni fogja a szigetország nyugati és déli partjai közelében elhaladó, Észak-Koreába tartó hajókat.

A Jomiuri Simbun egy kormánytervezet kivonatából idézve azt írta, Tokió azt fontolgatja, hogy megfigyelésre rombolókat telepít a Japán nyugati partjai és Dél-Korea között lévő Cusima-szorosba, valamint az Okinava szigetétől északnyugatra elterülő vizekre, s a levegőből is ellenőrizni fogja e két területet.

Az Észak-Korea által október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásra válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt szombaton egyhangúlag elfogadott 1718-as számú határozatában kimondta, hogy minden állam megállíthatja az Észak-Koreába tartó, vagy onnan induló szállítmányokat, hogy ellenőrizze, nem tartalmaznak-e tömegpusztító fegyvereket vagy ilyen fegyverek előállításához szükséges anyagokat.

Az ellenőrzésben való japán részvétel mértéke részben az ország 1947-ben elfogadott, a katonaságra nézve korlátozásokat tartalmazó békealkotmányától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik