Nagyvilág

Támogatásért ment Rice Moszkvába

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szombaton az észak-koreai atomprogram kérdését tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, és az orosz elnök támogatását kérte az irán elleni szankciókhoz.

Rice tájékoztatta az orosz elnököt Szöult, Tokiót és Pekinget érintő körútjáról. „Az elnök és a külügyminiszter véleményt cserélt az Észak-Koreával kapcsolatos problémákról, valamint általában az atomsorompóval kapcsolatos kérdésékről”. Alekszej Gromov, az orosz elnök szóvivője közölte: Putyin és Rice megvitatta a soron következő magas szintű orosz-amerikai találkozókat is.

Rice szombati moszkvai villámlátogatásának az volt a célja, hogy rávegye az orosz elnököt, támogassa az Irán ellen bevezetendő büntetőintézkedéseket. Az amerikai külügyminiszter egyben jelképes dorgálásban részesítette Moszkvát azzal, hogy találkozott az október 7-én meggyilkolt Anna Politkovszkaja rendszerkritikus újságírónő kollégáival, a Novaja Gazeta szerkesztőivel, és interjút is adott a lapnak. Az oroszul beszélő Rice szállodai szobájába hívta meg az újságírókat, valamint Politkovszkaja 28 éves fiát, és méltatta az ismeretlen tettesek által meggyilkolt újságíró bátorságát.

Moszkvai értesülések szerint Rice az újságírónő ügyét és az orosz sajtó helyzetét Vlagyimir Putyinnak is felvetette magánjellegűnek minősített találkozójukon. Az amerikai külügyminiszter előzőleg munkaebéden találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A találkozóról sajtótájékoztatót nem tartottak.

Lavrov a találkozó előtt nagyobb rugalmasságra és kétoldalú nézeteltéréseik rendezésére szólította fel Észak-Koreát és az Egyesült Államokat, és egyúttal jelezte: Moszkva nem fogja engedni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát használják fel Irán megbüntetésére nukleáris programja miatt.

Még a repülőn útban Moszkva felé Rice újságírókkal közölte: Észak-Korea az atomprogramja körül kialakult válság elmélyítésére törekszik. Hozzátette, kínai tárgyalópartnerei nem közöltek vele olyasmit, hogy Észak-Korea bocsánatot kért volna az atomrobbantásért, vagy kijelentette volna, hogy tartózkodik további kísérleti robbantások végrehajtásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik