Nagyvilág

Slota kiközösítené az MKP-t

Ján Slota, a pozsonyi kormányban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke pártja szombati kongresszusán a Magyar Koalíció Pártjától (MKP) való elhatárolódásra szólította fel a szlovák pártok mindegyikét.

A magyarellenes pártelnök az várja a szlovák pártoktól, hogy mindaddig ne tartsanak semmiféle kapcsolatot az MKP-val, amíg a szlovákiai magyarok egyetlen politikai ereje nem szánja el magát arra, hogy „elismerje a trianoni döntést”, és nem mond le a – Slota szerint megkérdőjelezhetetlen – Benes-féle dekrétumok semmissé nyilvánítását célzó törekvéseiről. Csehszlovákia egykori elnöke, Eduard Benes dekrétumai törvényesítették a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni jogfosztását.

Slota pártja a nyári választások után kapott kormányzati szerepet Robert Fico miniszterelnöktől, a Smer (Irány) – Szociáldemokrácia nevű vezető kormánypárt elnökétől. Fico döntését azóta is éles nemzetközi bírálatok érik, amiért szélsőséges, az európai értékrendet elutasító párttal lépett koalícióra.

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) néhány napja tíz hónapra felfüggesztette Fico pártjának ideiglenes ESZP-tagságát, hogy ily módon próbálja jobb belátásra bírni a miniszterelnököt, aki elemzők szerint az SNS vállalásával Szlovákia elszigetelődését kockáztatja. Fico eddig semmilyen jelét nem adta annak, hogy hajlandó lenne megválni a Szlovák Nemzeti Párttól, sőt egyenesen azt állítja, hogy valójában azért támadják, mert nem a Magyar Koalíció Pártját választotta koalíciós partnerének.

Slota, akit pártja a szombati kongresszuson megerősített elnöki tisztségében, ismételten azt mondta, hogy neki nem a szlovákiai magyarokkal, hanem a magyar politikusokkal van baja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik