Nagyvilág

Oroszország: a golyó szava

Az elmúlt másfél évtizedben százharminc újságírót gyilkoltak meg Oroszországban, de szinte mindennaposak a politikai és üzleti világ szereplői ellen elkövetett merényletek is. A megbízókig ritkán jut el a rendőrség, ami azt sugallja: gyakorlatilag bármit meg lehet tenni Oroszországban.

Polgármestert választanak vasárnap Oroszország távol-keleti peremén, a Tengermelléki terület Dalnyegorszk városában. A harmincezres település főterén csütörtök kora délután óta sok ezren tüntetnek: a polgármesteri tisztségre legesélyesebb jelöltet délben a nyílt utcán több lövéssel leterítették. Dmitrij Fotyjanov, aki korábban már állt a város élén, a helyszínen életét vesztette. A lövések sok ezer kilométerre, Moszkvába is elhallatszottak: fölháborodva nyilatkozott a legújabb gyilkosságról Borisz Grizlov, az Állami Duma, az orosz alsóház elnöke. Foltyjanov az ő pártja, az Egységes Oroszország helyi jelöltje volt. A nyomozás a politikai indítékot tartja a legvalószínűbbnek.

Üzlet és politika

Oroszországban sok politikai vitát vívnak meg manapság fegyverekkel, miként az üzleti világban is megannyi számlát géppisztolylövedékekkel egyenlítenek ki. Van, amikor üzlet és politika együtt jár: Moszkva egyik alpolgármestere, Joszif Ordzsonikidze ellen másfél év leforgása alatt kétszer kíséreltek meg merényletet: az első alkalommal éppen munkába ment, amikor hivatala tőszomszédságában közvetlen közelről egy egész tárat kilőttek gépkocsijára, sofőrje azonnal meghalt, ő súlyosan megsebesült, de életben maradt. Fölépülése után páncélozott autót adtak alá, a második merényletet csak így élhette túl. Az is fényes nappal történt, forgalmas helyen. Joszif Ordzsonikidze fontos üzleti működési engedélyekről döntött, egyebek között sokáig hozzá tartozott a játéktermek üzemeltetésének engedélyezése. Merényletet követtek el egyik közvetlen munkatársa ellen is, szerencsére sikertelenül.

Néhány hete az orosz központi bank egyik alelnökét gyilkolták meg több lövéssel: Andrej Kozlov a pénzmosás elleni küzdelem talán legfontosabb kulcsszereplője volt. Következetesen vonta be azoknak a pénzintézeteknek a működési engedélyét, amelyek megsértették a törvényt, bizonytalan eredetű hatalmas összegeket folyattak át számláikon vagy fizettek ki egynapos cégek képviselőinek készpénzben, illetve a legkülönfélébb módszerekkel kerülték el az adózást. A tettes azóta föladta magát, nem lelkiismereti okokból, hanem félelemből: megbízói ugyanis pénz helyett golyókkal akarták kifizetni. Nem ez lett volna az első eset, mint ahogy az sem újdonság, hogy a megbízót a rendőrök csak a legritkább esetekben tudják fölkutatni és letartóztatni. Különösen így van ez, ha az áldozat újságíró.

A kérdés az volt: mikor?

Az újságírók ellen elkövetett merényletek az oroszországi gyilkosságok külön fejezete: orosz specialitás. Nincs még két hete, hogy megrázta a világot a hír: házuk liftjében holtan találták Anna Politkovszkaját, a csecsen háború külföldön is jól ismert krónikását. (A második csecsen háború című könyve magyarul is megjelent három évvel ezelőtt a GABO kiadó gondozásában.) Számított a halálra. A tavalyelőtti beszlani iskolai túszejtő akció idején, amely több mint háromszáz életet követelt, az első géppel sietett a helyszínre. Gyanús emberek ültek le mögé. Félelmében szorongani kezdett, egy falatot sem tudott lenyelni, de megszomjazott, kénytelen volt inni. A kórházban tért magához: megmérgezték, majdnem belehalt. „Most már tudom, hogy meg fognak ölni, már csak az a kérdés, mikor” – mondogatta. Október első szombatjának délutánján jött el az ítéletvégrehajtás napja.

A gyilkos magabiztosan mozgott, voltak segítői is, szinte kézről kézre adták a hazafelé tartó újságírót. A föltételezett tettesről viszonylag jó videokép van a rendőrök birtokában. A megbízók viszont alighanem ezúttal is az ismeretlenség homályában maradnak. A Novaja gazeta című liberális lap szerkesztősége, Anna Politkovszkaja munkahelye saját nyomozást indított, a lap egyik tulajdonosa pedig kétszázmillió forintnak megfelelő díjat ígért a nyomravezetőnek. Egyelőre a találgatásoké a főszerep: a halálos lövedékek érkezhettek Csecsenföldről éppúgy, mint azoknak a magas rangú katonatiszteknek a köréből, akiket súlyos bűncselekményeikért, egyebek közt gyilkosságaikért éppen az ő cikkei nyomán ítéltek el.

Terhére volt ez az újságíró a Kremlnek, személyesen Putyin elnöknek is, aki a csecsen háborút a legszemélyesebb ügyeként kezeli. Az ott folyó szörnyűségekről jó ideje már csak Anna Politkovszkajától lehetett megtudni az igazságot; az elmúlt években bekebelezett vagy megfélemlített sajtó, elsősorban a nagy tévék kizárólag a Kreml-propagandát sugározzák. De jöhettek a gyilkos golyók a nacionalista szervezetek felől is: Politkovszkaja neve is szerepel azon a listán, amelyen „Oroszország ellenségei” szerepelnek. A névsor hozzáférhető az interneten. És ott olvasható a “hazafiakhoz” intézett fölszólítás is: öld meg őket!

Útban voltak

A cenzor helyét átvette a félelem; sok tollforgató ma éppúgy, mint a glasznoszty előtti szovjet időkben, alaposan megrágja a szót, mielőtt leírná vagy kiejtené a száján. A rettenthetetleneket pedig a bérgyilkos cenzúrázza. Minden újabb eset egyúttal előforgatja a múltból a sosem felejthető történeteket. Dmitrij Holodov, a Moszkovszkij Komszomolec huszonhét éves újságírója az orosz hadsereg korrupciós ügyeit kutatgatta. 1994-ben kapott egy telefont: fontos iratokat juttatnak el hozzá, mehet értük a pályaudvari csomagmegőrzőbe. A diplomatatáska a szerkesztőségben robbant. Sok évvel később hat főtisztet bíróság elé állítottak, de a megismételt eljárásban is fölmentették őket.

Vlagyiszlav Lisztyevet, az egyik legismertebb tévészemélyiséget egy hónappal azután gyilkolták meg lépcsőházában, hogy a legnagyobb orosz televízió élére került. Fontos iratokat ígértek a korrupciós ügyekről író Larisza Jugyinának is, de a futár a halált hozta. A fiatal nő az egyetlen ellenzéki újság főszerkesztője volt Kalmükföldön, ahol a rendszerváltozás-kori luxusautó-kereskedő, a nagyvilágban a nemzetközi sakkszövetség elnökeként ismert Kirszan Iljumzsinov az élet és igen gyakran a halál ura. Tizenhárom éve áll helyi birodalma élén abban az országban, ahol az alkotmány legföljebb két négyéves ciklust engedélyez egy-egy politikusnak. Nem ő az egyedüli: nehéz volna hirtelenjében fölsorolni azokat, akik a jogi kiskapuk jóvoltából többedik turnusukat töltik hitbizományuk élén.

Utód nélkül?

Oroszországban ma nem érvényesül a törvény, mindenki azt csinál, amit akar – írta Anna Politkovszkaja halálára Julija Latinyina, a legkiválóbb orosz újságírók egyike. Következmények nélkül el lehet venni tulajdonosaitól a Jukosz olajvállalatot, a védelmi miniszter fia büntetlenül elgázolhat egy asszonyt, a balahovói körzeti megbízott letartóztathat egy embert, mert haragban van a családdal, aztán három óra múlva holtan küldi vissza – következmény nincs, írja a szerző. Másutt megölnek egy magas rangú tisztségviselőt, aki amúgy elkobzott értékek illegális árusításával foglalkozik: ennek már hírértéke sem volt. Julija Latinyina szerint, amikor bárki megölhet bárkit, akkor előbb-utóbb történik valami, ami az egész szisztémáról lerántja a leplet. Politkovszkaját nem azért ölték meg, mert meg akarták akadályozni valamelyik cikkének a megjelenését. A sajtónak csak szabad társadalomban van szava bármiben is. Nem szabad társadalomban ő a szekér ötödik kereke, a cikkek az égvilágon semmire nem gyakorolnak hatást. Az egyetlen, aki bármiben dönthet, Putyin elnök, ő pedig azoktól, akiket személyesen nem ismer, nem fogad el semmit, mert úgy véli, dezinformálni akarják.

Sokak gondolják úgy, ahogy a legutóbbi tragédia napjaiban a Die Welt fogalmazott: hogy milliók megijedjenek, nem kell ezreket a falhoz állítani. Elég néhány szimbolikus célpontot kijelölni. Hodorkovszkij bebörtönzése óta nincs olyan orosz oligarcha, aki politikai nyilatkozatokat tenne. Aligha akad majd olyan újságíró, aki Politkovszakaja nyomdokaiba akarna lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik