Nagyvilág

Rossz háborúja miatt támadják Washingtont

Az Egyesült Államok nem nyerheti meg a civilizációk háborúját, Washington „rossz háborút” vív a Közel-Keleten a The New York Timesban csütörtökön megjelent politikai hirdetés szerint.

Amerika valódi ellensége Oszama bin Laden terroristavezér, Washingtonnak az ő elfogására, nem pedig az iraki háborúra kellene összpontosítania – írta a lap véleményoldalán szereplő hirdetésben Leonard Greene, a Társadalmi-gazdasági Tanulmányok Intézetének (ISES) elnöke. Az ISES véleménye szerint amerikai katonák halnak meg Irakban a szabadság és demokrácia terjesztése nevében, miközben jelenlétük csak szítja az iszlám szélsőségességet.

Az igazi cél az, hogy a bin Ladennek rejtekhelyet nyújtó országok kiadják az al-Kaida vezetőjét az Egyesült Államoknak vagy egy nemzetközi bíróságnak. A muszlim kormányokat meg kell győzni arról, hogy saját biztonságukat és függetlenségüket is fenyegeti a nemzetközi terrorizmus. Washingtonnak szövetséget kell kötnie a mérsékelt arab erőkkel annak érdekében, hogy kiközösítsék és elszigeteljék bin Ladent, aki így elveszítene minden támogatást.

Az ISES szerint bin Laden kiiktatása azonban nem elég, hiszen például Szaúd-Arábia – amely megtagadta a terrorvezér támogatását, visszavonta szaúdi állampolgárságát – továbbra is olyan iskolákat támogat, ahol a vallási türelmetlenséget tanítják, és radikális papok a szent háború és a terrorizmus szemléletét hirdethetik. Leonard Greene azonnali iraki csapatkivonást sürget. Amerikának az iraki hadműveletek helyett az al-Kaida és más radikális mozgalmak ellen kellene harcolnia, amelyek minden olyan muszlimra és nem muszlimra fenyegetést jelentenek, aki nem vallja az ő meggyőződésüket.

Az Egyesült Államok a civilizációk háborúját nem, de az ideológiák küzdelmét megnyerheti, és bebizonyosodhat, hogy a vallási türelem és szabadság nagyobb erő a gyűlöletnél és a gonosznál – írta az ISES elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik