Nagyvilág

Újabb robbantásokra készül Észak-Korea

Legalább három kísérleti atomrobbantást hajt végre Észak-Korea, amelyről tájékoztatta Kínát is. Az amerikai kémműholdak lázas tevékenységet tapasztaltak a lehetséges robbantási helyszíneken.

Amerikai felderítési források szerint három helyszínen tapasztalható fokozott mozgolódás, amelyet a nukleáris robbantás előkészületeként lehet értékelni. Emellett ugyancsak amerikai felderítési források közölték, hogy Phenjan magas fokú készültségben tartja rakétabázisait, ahonnan néhány napon belül ballisztikus rakétákat indíthat.

Az NBC amerikai tévéhálózat arról számolt be szerdán, hogy az észak-koreai katonai vezetés tájékoztatta Kínát: nukleáris robbantási kísérletsorozatot készül végrehajtani.
Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes azt nyilatkozta, hogy Washingtonnak vannak értesülései az észak-koreai nukleáris robbantási előkészületekről, viszont az Egyesült Államok szerint ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül végre is hajtják a kísérleteket.

Csütörtökön Szöulba érkezett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki szeretné elérni, hogy Dél-Korea is támogasson minden Észak-Korea elleni szankciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik