Nagyvilág

Az ügyészség szerint is magát verte meg a nyitrai lány

A nyitrai ügyészség elutasította szerdán Malina Hedvig diáklány panaszát, amely az ellen irányult, hogy az illetékes szlovák szervek beszüntették a nyomozást a bölcsészhallgató augusztusi durva bántalmazása ügyében. Nem kizárt, hogy eljárást indítanak ellene.

“Nehéz azonosulni”

Csáky Pál, az MKP alelnöke most, a nyitrai ügyészség döntésének ismeretében mégis azt mondta: nehéz azonosulni azzal, hogy az ügy meg sem történt. “Malina Hedvig ügyvédje számára az ügyészség döntése igen csak komoly kihívásnak látszik.” Csáky jelezte: “az MKP a továbbiakban minden olyan lépést támogatni fog, amely azt célozza, hogy a bűnüldöző szervek kiderítsék, vajon mi is történt valójában a lánnyal”. A rendőrséggel és az ügyészséggel azonban a párt nem kíván vitába bocsátkozni, hiszen az MKP nem részese az eljárásnak.

Az ügyészség ezzel a magáévá tette a szlovák rendőrség álláspontját, amely szerint az egyetemista lány csak kitalálta az augusztus 25-i megveretésének történetét. Malina Hedvig állítása szerint azért bántalmazták, mert magyarul beszélt.

Két szlovák kereskedelmi televízió már kedden beszámolt arról, hogy a szlovák ügyészség szerdán nagy valószínűség szerint bejelenti: elveti Malina Hedvig panaszát, és helybenhagyja azt a korábbi döntést, hogy a rendőrség megszüntette az ismeretlen elkövetők elleni nyomozást. A rendőrség korábban arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, az állítólagos sértett csak kitalálta, hogy megverték, és a blúzára magyarellenes feliratokat írtak.


Az egyik kereskedelmi csatorna egy korábbi értesülésre hivatkozva azt is közölte, hogy ha Malina Hedvig panaszát az ügyészség elveti, akkor a diáklány ellen hamis tanúzás gyanúja miatt eljárást indítanak.

Összeverve ment be


A nyitrai egyetem magyar tanszékének diákja augusztus 25-én reggel összeverve ment be az egyetemre, és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű megverte őt, mert magyarul beszélt. A lány előbb a nyitrai kórházban részesült orvosi ellátásban, majd a szülei este a dunaszerdahelyi kórházba szállították. Az orvosi látleletek egyértelműen friss testi bántalmazás nyomait tanúsították, a rendőrség pedig megkezdte a nyomozást.


A magyarverésként elhíresült és rendkívüli nemzetközi sajtóvisszhanggal kísért ügyben szeptember 12-én Robert Fico miniszterelnök és belügyminisztere, Robert Kalinák közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a nyomozás megállapításai szerint Malina Hedvig – nem tudni, milyen indítékok alapján – csupán színlelte a saját megveretését, ezért az ügyben az ismeretlen tettes ellen indított nyomozást megszüntették.

Másnap a sértett is megszólalt. Ügyvédje, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frakciójához tartozó parlamenti képviselő, Gál Gábor társaságában nemzetközi sajtótájékoztatón igyekezett cáfolni a rendőrségi álláspontot. “Végig igazat mondtam, és kész vagyok vállalni a hazugságvizsgálatot” – így a lány, akinek ügyvédje szerint a rendőrség az ügyet “csavarosan” kezelte, ezért élnek a panasz intézményével. Válaszul a belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány még aznap rendkívüli sajtótájékoztatón erősítették meg, hogy a nyomozás nem igazolta a lány állításait. A belügyminiszter szavai szerint a rendőrség nem Malina Hedvig indítékait vizsgálta, hanem azt, hogy valóban megtörtént-e, amit állít, de “az általa elmondottak nem történtek meg”.

Ügyvédcsere

A következő napon előbb Gál Gábor jelentette be, hogy a továbbiakban mégsem képviseli Malina Hedviget, majd az MKP döntött úgy, hogy a továbbiakban “nem kíván nyilatkozni Malina Hedvig egyetemi hallgató ügyéről.” Erre válaszul Kalinák is “némasági fogadalmat” tett. Az indoklások szerint az ügy “túlzott kiteregetése” igen áldatlan fejlemény.

Az egyetemista lány további jogi képviseletét Roman Kvasnica ügyvéd vállalta, aki közel félszáz oldalas beadványban sorakoztatta fel ellenvetéseit. Kvasnica a nyitrai járási ügyész szerdai bejelentésére egyelőre nem kívánt reagálni, mondván, hogy a további lépésekről csak az ügyészség indoklásának tanulmányozása után, ügyfelével egyetértésben dönt. Várakozásai szerint az ügyészség a hét végéig kézbesíti az írásos indoklást. Malina Hedvig egyelőre szintén nem szólalt meg.

Már feljelentették

A szlovák legfőbb ügyész szerint elképzelhető, hogy a bűnüldöző szervek megtévesztésének vádjával bíróság elé állítják azt a szlovákiai magyar diáklányt, aki azt állítja, hogy két ismeretlen bőrfejű a nyitrai egyetem közelében megverte őt, mert magyarul beszélt.

“Az ügy érdemi lezárásának több lehetséges módja van, ezek egyike, hogy bíróság elé állítják” Malina Hedviget – fogalmazott szerdán a TASR szlovák hírügynökség szerint Dobroslav Trnka legfőbb ügyész, aki azonban nem pontosította, hogy valójában milyen további fejlemény várható. Mint mondta, “egyelőre nincs végiggondolva, milyen lépések” következzenek a továbbiakban, de jövő hétig mindenképpen eldől, elmarasztalják-e a lányt, vagy sem.

A hatóságok megtévesztéséért, hamis tanúvallomásért egyébként bárki feljelentheti Malina Hedviget. Úgy tudni, egy ilyen feljelentés máris érkezett ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik