Nagyvilág

Szerbia állítja, nem tud Mladic rejtekhelyéről

Senki nem tudja, hogy hol rejtőzik Ratko Mladic, a boszniai szerbek 1995 óta szökésben lévő volt katonai vezetője – állítja a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős szerbiai bizottság vezetője.

Rasim Ljajic a B92 belgrádi rádiónak adott nyilatkozatában kedden megerősítette, hogy senki nem tárgyal Mladiccsal a megadásáról. Kijelentette, hogy senki nem tudja sem Szerbiában, sem pedig külföldön, hogy jelenleg hol bujkál a háborús bűnökkel vádolt Mladic.

Nyilatkozata 24 órával azután hangzott el, hogy Carla del Ponte, a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék főügyésze élesen bírálta a szerb vezetőket, azt vetve szemükre, hogy hiányzik belőlük a politikai akarat Mladic elfogására. A főügyész ezért arra kérte az Európai Uniót, hogy ne folytassa Belgráddal a májusban megszakított stabilizációs és társulási tárgyalásokat.

Mladic a hágai törvényszék feltételezése szerint Szerbiában rejtőzködik, és ebben a katonaság és a rendőrség bizonyos tagjai is segítséget nyújtanak neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik