Nagyvilág

Kínai követek győzködik Phenjant

Két kínai követ ment szerdán Észak-Koreába, hogy lebeszélje Phenjant egy második kísérleti atomrobbantásról.

Jang Szung Min, a dél-koreai parlament egy volt képviselője állította ezt pekingi diplomáciai forrásokra hivatkozva. Tang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) államtanácsos és Vu Ta-vej (Wu Dawei) külügyminiszter-helyettes, nukleáris ügyekben illetékes kínai főtárgyaló szerdán reggel elutazott Kínából, és nagyon valószínű, hogy Phenjanba mentek – mondta Szöulban a volt honatya. Az észak-koreai külügyminisztérium nem zárta ki, hogy Phenjan


újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre. Ni Gun, a minisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó hivatalának vezérigazgatója úgy fogalmazott az ABC amerikai televízióállomásnak: ha lenne is egy második nukleáris kísérlet, az amerikaiaknak akkor sem lenne okuk aggodalomra miatta.

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök szerdán elítélte az október 9-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantást. Ez az észak-koreai lépés „felborította az erőegyensúlyt Ázsiában, és az ügy negatív következményei túlmutatnak a térségen” – mondta. India maga is atomhatalom, és hajtott már végre kísérleti atomrobbantásokat.

Megfigyelők szerint az észak-koreai nukleáris kísérlet azért is érinti kellemetlenül az indiai kormányt, mert attól tart, hogy az ügy által kiváltott nemzetközi aggodalom miatt kútba eshet az indiai-amerikai polgári célú nukleáris együttműködésről kötött egyezmény. (Ez lehetővé tenné, hogy India atomipari berendezéseket és nukleáris fűtőanyagot szerezzen be az Egyesült Államokból.)


Az Egyesült Államok kormányával tavaly aláírt egyezmény ratifikálása elakadt a washingtoni kongresszusban, mert sok amerikai törvényhozó aggályosnak tartja az atomhatalom India nukleáris programjának támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik