Nagyvilág

Hamis tanúzással vádolhatja az ügyészség a nyitrai lányt

Előzetes értesülések szerint a nyitrai ügyészség szerdán bejelenti, hogy megalapozatlannak találta annak a nyitrai magyar egyetemista lánynak a panaszát, akit állítása szerint augusztusban két ismeretlen azért vert meg, mert ő magyarul beszélt. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor hamis tanúzás miatt eljárást indíthatnak a lány ellen.

Annak apropóján, hogy kedden Hedvig névnapja volt, két szlovák kereskedelmi televízió arról számolt be esti híradójában, hogy a szlovák ügyészség szerdán nagy valószínűség szerint bejelenti: elveti Malina Hedvig panaszát, és helybenhagyja azt a korábbi döntést, hogy a rendőrség megszüntette az ismeretlen elkövetők elleni nyomozást. A rendőrség korábban arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, az állítólagos sértett csak kitalálta, hogy megverték, és a blúzára magyarellenes feliratokat írtak.

Szlovákia legfőbb ügyészsége az értesülést nem kommentálta, mondván, hogy minden ezzel kapcsolatos információt szerdán a nyitrai kerületi ügyészség tesz majd közzé.

Az egyik kereskedelmi csatorna egy korábbi értesülésre hivatkozva azt is közölte, hogy ha Malina Hedvig panaszát az ügyészség elveti, akkor a diáklány ellen hamis tanúzás gyanúja miatt eljárást indítanak.

A nyitrai egyetem magyar tanszékének diákja augusztus 25-én reggel összeverve ment be az egyetem tanszékére, és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű megverte őt, mert magyarul beszélt.

Malina Hedvig ügyét előbb a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójához tartozó Gál Gábor ügyvéd vállalta el, de másnap visszalépett, mert – indoklása szerint – nem szeretné, hogy a politikai síkra terelődött ügy további politikai színezettel telítődjön.


A magyar egyetemista lány jogi képviseletét ezek után egy szlovák ügyvéd, Roman Kvasnica vette át, és védence 22 oldalon leírt panaszát is ő adta át kedden a nyitrai ügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik