Nagyvilág

Elie Wiesel izraeli államfő lehet?

Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író lehet az egyik lehetséges jelölt az izraeli államfői posztra, ha a szexuális zaklatással vádolt Móse Kacav izraeli államfő esetleg lemondana - írta szerdán a Maariv című izraeli napilap.

A lap szerint, amely Ehud Olmert kormányfő környezetéhez tartozó illetékes közlésére hivatkozott, a miniszterelnök jelezte: jobban szeretné, ha az államfő többnyire tiszteletbeli és reprezentatív feladatait inkább egy független személy, mintsem a politikai elit egyik tagja látná el. A lap forrása szerint Olmert még nem lépett az ügyben hivatalosan kapcsolatba a náci haláltábort túlélő és életművét a holokausztnak szentelő Wiesellel. A nagy nemzetközi tekintéllyel rendelkező, 1928-ban született, többnyelvű író amerikai állampolgár, de rövid idő alatt megkaphatná az izraeli állampolgárságot, ha a legfőbb állami méltóságra jelölnék.

Izrael állam 1948-as létrehozása után a szintén amerikai állampolgárságú Albert Einsteinnek is felajánlották az izraeli államfői posztot, de Einstein nem fogadta el a felkérést.

Szexuális zaklatás

Meir Sitrit igazságügy-miniszter az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: “Előbb meg kell várni, hogy Menahem Mazuz kormány-főtanácsadó (és államügyész) döntsön a hivatalban lévő államfő elleni esetleges vádemelésről, és az államfő lemondjon, csak azután lehet az utódjára gondolni.” Az izraeli rendőrség vádemelési javaslattal zárta le az államfő elleni nyomozást, amely az elnöki hivatal két volt alkalmazottjának bejelentése alapján indult, akik azt állították, hogy Kacav szexuálisan zaklatta őket. Az elnököt azzal gyanúsították, hogy hatalmával visszaélve szexuális kapcsolatokra kényszerítette a feljelentőket, elbocsátással fenyegetve őket, amennyiben ellenkeznek. Az egyik nő emellett azt is állította, hogy az elnök pénzt fogadott el kegyelmi jogának gyakorlásáért.

Móse Kacav ellen volt titkárnője és egy alkalmazottja sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt javasolt vádat emelni a rendőrség. A vádemelési javaslat öt másik nő elleni szexuális zaklatásra, szemérem elleni vétségre, illegális lehallgatásokra, az igazságszolgáltatás akadályozására és hivatali hatalommal való visszaélésre is vonatkozik.

Cipi Livni miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter szerint Kacavnak le kellene mondania. Livni az Ynet-News internetes hírportál és a Háárec című napilap jelentése szerint a hét elején Haderában tett látogatása során közölte: nem tartja helyesnek, ha az elnök a jelenlegi helyzetben a posztján marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik