Nagyvilág

Két államférfi lemondta a részvételt

A román államfő és a francia kormányfő egyéb elfoglaltságokra hivatkozva lemondta részvételét az október 23-i ünnepségeken, prominens személyiségből azonban így is marad bőven: jön Barroso, Sodano bíboros. Vaclav Klaus, és Oroszország sem marad képviselet nélkül.

Traian Basescu román köztársasági elnök eredetileg Sólyom László államfővel találkozott volna október 22-én, de Indiába utazik, így nem jön Budapestre, csakúgy mint a francia miniszterelnök, aki belpolitikai elfoglaltságai miatt nem vesz részt az október 23-ai megemlékezéseken. Jelen lesz viszont az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken Calin Popescu Tariceanu román kormányfő, aki már korábban is jelezte részvételi szándékát, a francia kormányfő, Dominique de Villepin helyett pedig Catherine Colonna Európa-ügyi miniszter képviseli Franciaországot – jelentette be Danks Emese kormányszóvivő.

Eddig ötvenhat magas rangú külföldi vendég jelezte részvételét az október 23-i rendezvényeken, köztük José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke, Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára, Angelo Sodano bíboros, volt vatikáni államtitkár, I. János Károly spanyol uralkodó, V. Harald norvég király, Henrik luxemburgi nagyherceg, Viktor Juscsenko ukrán elnök, Leuenberger svájci elnök, Horst Köhler német szövetségi államfő, Heinz Fischer osztrák elnök, Wolfgang Schüssel leköszönő osztrák kancellár, George Pataki, New York állam kormányzója, Guy Verhofstadt belga miniszterelnök, Václav Klaus cseh elnök, Toomas Hendrik Ilves észt államfő, Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára, Tarja Halonen finn elnök, Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök.

Oroszországot a legfrissebb hírek szerint Szergej Mironov felsőházi elnök képviseli majd – közölték a moszkvai külügyminisztériumban hétfőn az MTI érdeklődésére. A meghívót az 1956-os emlékévet szervező bizottság küldte meg az orosz félnek – közölték a tárcánál, hozzátéve még, hogy a Moszkvába küldött meghívót Mihail Fradkov orosz miniszterelnöknek címezték ugyan, de az nem személynek, hanem az államnak szól. Mironov két esztendeje már járt Magyarországon. A felsőházi elnök akkor kijelentette, hogy az 1956-os szomorú eseményekben a Szovjetunióban fennállt totalitárius rendszer nyilvánult meg. Az oroszoknak és a magyaroknak nem szabad félniük attól, hogy őszintén megvitassák a közelmúlt közös történelmének kényes kérdéseit – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik