Nagyvilág

Bush igent mondott a kínzásra

George Bush amerikai elnök aláírta kedden azt a törvényt, amely megengedi agresszív módszerek alkalmazását a terrortevékenységgel gyanúsított személyek kihallgatásakor.

Bush kormánya kezdeményezte e törvényt, amely kimondja ugyan a terrorizmussal gyanúsított őrizetesek kínzásának tilalmát, de olyan kihallgatási módszereket intézményesít (például az alvásmegvonást), amelyek emberjogi szervezetek szerint határosak a kínzással.

Az új jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy katonai törvényszékek ítélkezzenek az ilyen gyanúsítottak felett. A Fehér Házban rendezett aláírási ünnepségen az amerikai elnök úgy jellemezte e törvényt, mint a terrorizmus elleni harc “életbevágóan fontos eszközét, amerikai életek megmentésének lehetőségét”. Visszautasította azt a vádat, hogy a jogszabály gyakorlatilag engedélyezi a feltételezett terroristák kínzását.


Még saját pártjából is heves bírálatok érték az elnököt ezért a törvényért. Bush a republikánus párti bírálatok hatására átdolgozta az első tervezetet, kissé enyhítve annak szigorán. A republikánusok mindamellett várhatólag igyekeznek majd felhasználni e törvényt a november 7-i kongresszusi választásokat megelőző, már javában zajló kampányban arra, hogy kidomborítsák, milyen keményen lép fel a kormány a terroristákkal szemben.


Jogvédő szervezetek és az ellenzéki Demokrata Párt politikusai átdolgozott formájában is támadják a törvényt, mert az megítélésük szerint túl nagy szabadságot biztosít a hatóságoknak a foglyok kihallgatása terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik