Nagyvilág

Mégis Törökországba látogat a pápa

A Vatikán hétfőn megerősítette, hogy XVI. Benedek pápa november 28. és december 1. között Törökországba látogat annak ellenére, hogy korábban többször is korrigálnia kellett regensburgi beszédét, hogy lecsillapítsa a muzulmán világ haragját.

Ez lesz a katolikus egyházfőnek egy muzulmán országban teendő első látogatása azóta, hogy az iszlámról szeptemberben Németországban tett megjegyzései heves vitát váltottak ki az iszlám világban.

A Vatikán sajtóosztálya közzétette a pápa törökországi látogatásának programját. Eszerint a katolikus egyházfő november 28-án először Ankarába látogat, majd 29-én Izmirt és Ephesost keresi föl. Még aznap este Isztambulba érkezik, ahol látogatásának fennmaradó idejét tölti. XVI. Benedek pápa küszöbönálló törökországi látogatása alkalom lesz majd a vallások közötti párbeszédre – közölte szombaton Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár.


A pápának nyilvánosan korrigálnia kellett regensburgi beszédét, hogy lecsillapítsa a muzulmán világban a beszéd által kiváltott felháborodást. A beszéd a muzulmán világ értelmezése szerint erőszakos vallásként mutatta be az iszlámot.

A pápa látogatása elleni tiltakozás képpen október 3-án két török géprabló eltérítette a Turkish Airlines török légitársaság Tiranából Isztambulba tartó járatát. A géprabló aztán végül megadta magát, és a járat az olaszországi Brindisiben szállt le. A két idegen a pilótafülkébe behatolva azt követelték, hogy szálljanak le Rómában, mert találkozni akarnak a pápával, és át akarnak adni neki egy üzenetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik