Nagyvilág

Bush keményhangú határozatot vár Korea ügyében

Sújtsák erélyes szankciókkal Észak-Koreát a nemrégiben végrehajtott nukleáris kísérlet miatt - szorgalmazta szokásos szombati rádióbeszédében George Bush amerikai elnök. A szankciókról szombaton szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az amerikai elnök beszédét előre felvették, s még az ENSZ Biztonsági Tanácsának az esti órákra előirányzott, de az orosz és a kínai fenntartások miatt bizonytalanná vált ülése előtt sugározták. Bush úgy ítélte meg, hogy egy erélyes (nem katonai jellegű szankciókat elrendelő) határozat elfogadásával világosan jeleznék az észak-koreai rendszernek, hogy nem tűrik el nukleáris tevékenységét.

“Keményhangú határozat legyen”

Az egész világ, közte az Egyesült Államok szövetségesei, valamint a hatoldalú tárgyalásokon résztvevő államok egyetértenek abban, hogy a BT hozzon keményhangú határozatot, amely követeli az észak-koreai nukleáris program felfüggesztését is – hangoztatta Bush.

Az amerikai elnök hozzátette, Washington kész a hatoldalú tárgyalások többi résztvevő államával – Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország – olyan diplomáciai megoldást találni, amellyel meggyőznék Phenjant, hogy adja fel nukleáris tevékenységét.

Oroszország és Kína vonakodik

A Biztonsági Tanácsban azonban Oroszország és Kína óvatos hozzáállása és fenntartásai miatt késik a szavazás a határozatról. Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter szombaton Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy a készülő BT-határozatban semmiképpen sem szabad az erő alkalmazásával megfenyegetni Észak-Koreát.

A politikus azt követően beszélt, hogy az orosz fővárosban tárgyalt Tang Csia-hszüan kínai elnöki különmegbízottal. Hangoztatta, hogy a határozattal újabb jelzést kell küldeni az észak-koreai vezetésnek.

A Korea-félsziget nukleáris kérdését diplomáciai úton, békés eszközökkel kell megoldani és természetesen erőszak nélkül. A BT-határozat hatálya korlátozott időre szólna és a szankciók automatikusan megszűnnének, ha Phenjan visszatérne a tárgyalóasztalhoz – fejtette ki Szergej Ivanov.

Az orosz ENSZ-küldöttség előzőleg olyan újabb utasítást kapott Moszkvából, hogy a határozat ne tartalmazzon semmiféle utalást az ENSZ-alapokmány VII. fejezetére, ami elvben módot adna egy esetleges katonai fellépésre. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet meglepettségének adott hangot az orosz álláspont módosulása miatt. “Azt hittem, megállapodtunk arról, hogy szombat délelőtt szavazunk” – mondta.

Szergej Lavrov külügyminiszter Moszkvában Tang Csia-hszüan kínai küldöttel folytatott eszmecsere után úgy nyilatkozott, a határozati javaslat néhány eleme “megvitatásra és tisztázásra szorul”, s ezeken még “tovább kell dolgozni”. A kínai ENSZ-nagykövet pénteken a neki szegezett kérdésre, hogy Peking vétót emel-e szombaton a BT-ben, azt mondta, “ez a végleges szövegtől függ, ilyen pedig egyelőre nincs”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik