Nagyvilág

Ban Ki Mun lesz az ENSZ főtitkára

Az ENSZ-közgyűlés közfelkiáltással elfogadott határozatban Ban Ki Mun dél-koreai külügyminisztert választotta a világszervezet következő főtitkárának pénteken.

A 62 éves Ban január 1-jén veszi át a hivatalt a 68 éves ghánai Kofi Annantól, aki kétszer egymás után töltötte be az öt évre szóló tisztséget. Ban Ki Mun az 1945-ben megalapított világszervezet nyolcadik főtitkára, és egyben ő lesz az első ázsiai főtitkár 35 év után. Megbízatása 2011. december 31-ig szól.

Az ENSZ Alapokmányának értelmében a – jelenleg 192 tagállamot számláló – közgyűlés választja meg a világszervezet főtitkárát a Biztonsági Tanács javaslatának alapján. A Biztonsági Tanács több hónapos folyamat eredményeként és négy sikeres próbaszavazás után hétfőn jelölte a dél-koreai politikust a főtitkári posztra.

Az ENSZ-főtitkárrá választott Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter azt ígérte, hogy határozott vezetője lesz a világszervezetnek, s óva intett attól, hogy visszafogott jellemét félreértve bárki is “könnyű ellenfélnek” tartsa őt.


1956-ban…

A főtitkárrá választás elfogadását bejelentve Ban Ki Mun angolul és franciául mondott beszédében felidézte, hogy tizenkét éves korában iskolájában őt választották ki annak az ENSZ-hez intézett üzenetnek a felolvasására, amelyben segítséget kértek a magyar népnek az 1956-os forradalom idején. “Alig értettem meg az üzenet mélyebb jelentőségét. Tudtam azonban, hogy szükség esetén ott van az ENSZ, hogy segítsen” – mondta a világszervezet megválasztott főtitkára.


Ban Ki Mun Dél-Korea New York-i ENSZ-képviseletén, helyi idő szerint pénteken adott interjújában hangsúlyozta, hogy személye visszafogottnak vagy halk szavúnak tűnhet ugyan, de ez nem jelenti, hogy híján lenne a vezetői képességeknek vagy az elkötelezettségnek. Az ázsiaiak értékes jellemvonásnak tartják a szerénységet és a tiszteletadó alázatot, de ezt nem szabad félreérteni. “Határozott döntéseket hozok, amikor csak szükséges” – hangoztatta.


Diszkrét válasz


Ban Ki Mun világosan jelezte, hogy ENSZ-főtitkárként sokat fog utazni, valamelyik helyettesére bízva az ENSZ kilencezer fős személyzetének napi irányítását. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet korábban úgy vélekedett, hogy Kofi Annan leköszönő ENSZ-főtitkár utódjának inkább a világszervezet vezetésére kell összpontosítania, mint a diplomáciára – Ban Ki Mun ennek most tapintatosan ellentmondott. “Túl sok adminisztratív teher hárul a főtitkárra” – mondta, hozzátéve, hogy munkájában megpróbálja majd megtalálni a megfelelő egyensúlyt a politikai vezetői és az intézményvezetői szerep között.


A Ban Ki Munnal korábban együtt dolgozó dél-koreai és más diplomaták tehetséges közvetítőként és vezetőként jellemezték a megválasztott ENSZ-főtitkárt, aki népszerű beosztottai körében és fáradhatatlan munkabírás jellemzi.

A Harwardról

Ban Ki Mun 1944. június 13-án született. A Szöuli Nemzeti Egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomát 1970-ben, a későbbiekben a Harvard egyetemen is végzett tanulmányokat.

A diplomata pályát választó politikus első állomáshelye az indiai főváros, Újdelhi volt. 1978 és 1980 között hazája ENSZ képviseletének első titkára volt, majd a külügyminisztériumban ENSZ-referensként dolgozott. Két ízben hazája amerikai nagykövetségén teljesített szolgálatot, e két periódus között pedig az amerikai kapcsolatok felelőse volt. 1995-ben helyettes miniszterré nevezték ki, egy évvel később pedig a koreai államfő nemzetbiztonsági tanácsadója lett. A kilencvenes évek második felében Dél-Korea ausztriai nagykövete volt, ez idő alatt tevékenyen részt vett az Átfogó Atomcsend Szerződés megalkotásában.

2000-ben a kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot kapott, 2004-es külügyminiszterré és külkereskedelmi miniszterré történő kinevezéséig pedig Ro Mu Hjon elnök külpolitikai tanácsadójaként tevékenykedett.

A két Korea szakértője

A rutinos – bár sokak által szürkének tartott – politikus a két Korea közötti kapcsolatok szakértőjének számít. Nem véletlen, hogy a főtitkári poszt megszerzésére indított kampányának a – szervezet megreformálása mellett – fő eleme az észak-koreai atomdosszié békés rendezése volt. Ban tagja volt a két Korea által a kilencvenes évek elején fölállított nukleáris ellenőrző bizottságnak, s részt vett az észak-koreai atomprogram leállítását célzó, ámde évek óta akadozó hatoldalú nemzetközi tárgyalásokon is.

Ban Ki Mun 2006 februárjában jelentette be, hogy indul az ENSZ főtitkári posztért, amelyet ez év december 31-ig Kofi Annan tölt be. Ban az első dél-koreai politikus, aki megpályázta a világszervezet főtitkári posztját. A Biztonsági Tanácsban mind a négy próbaszavazáson diadalmaskodott, emellett pedig bírta a BT öt állandó tagjának támogatását is.

Az első vádak

Kritikusai szerint a dél-koreai külügyminiszter országa gazdasági befolyását felhasználva vált egyedüli esélyessé a főtitkári pozícióért folytatott küzdelemben, a politikus azonban alaptalannak minősítette a The Washington Post által közölteket.

Ban Ki Mun 1975-ben, valamint 1986-ban hazája magas kormánykitüntetéseiben részesült, 2001-ben pedig az osztrák kormány ismerte el nagyköveti tevékenységét. 2005-ben magas rangú brazil kitüntetést adományoztak neki, a New Yorkban élő koreai közösség pedig az amerikai-koreai kapcsolatok építéséért tüntette ki. A hatvankét éves politikus nős, egy fia és két lánya van. Érdekesség, hogy két lánya szintén az ENSZ-ben dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik