Nagyvilág

Szemlét tartott a Vöröskereszt Guantánamón

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának küldöttsége felkereste a guantánamói támaszponton azokat a terrortevékenységgel gyanúsított személyeket, akiket az amerikai hatóságok vádemelés és bírói eljárás nélkül huzamos ideje fogva tartanak a támaszpont börtönében.

A nemzetközi emberiességi szervezet képviselői most először találkozhattak azzal a 14 emberrel, akiket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiből szállítottak át az amerikai hatóságok a kubai területen lévő amerikai támaszpontra – közölte pénteken Vincent Lusser, a svájci székhelyű szervezet szóvivője.

Az eredmény titkos

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) küldöttsége három héten át vizsgálódott a támaszpont börtönében, összesen 454 fogollyal beszélt. Megállapításait azonban nem hozza nyilvánosságra, csak a fogva tartó ország hatóságaival osztja meg. Ez megfelel az ICRC szokásos gyakorlatának. A nemzetközi szervezet hagyományosan így jár el, hogy a hatóságok ne akadályozzák munkatársait tevékenységükben.

Mint az ICRC-szóvivő közölte Genfben, mindegyik fogoly lehetőséget kapott arra, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalmon keresztül üzenetet küldjön családjának.

Az ENSZ emberi jogi testületei már többször felszólították Washingtont a guantánamói támaszpont börtönének bezárására. Még súlyosabb fenntartásaikat hangoztatták a CIA titkos börtöneivel szemben, mert megítélésük szerint a titkos börtönökben őrzött foglyok – a külső ellenőrzés lehetetlensége miatt – sokkal inkább ki vannak téve az embertelen bánásmód veszélyének.

Újabb kínzások

Az Egyesült Államok tagadta az embertelen bánásmód vádját, és továbbra is szükségesnek tartja a „különösen veszélyes” emberek fogvatartását, aki között néhányan valószínűleg a szeptember 11-én történt terrortámadás előkészítésében is részt vettek.

Közben újabb bántalmazásról szóló történet került napvilágra, egy az amerikai hadsereg szolgálatában álló egyik katona ugyanis felettesének jelentette, hogy kihallgatta, amint néhány börtönőr arról beszélgetett, hogyan verték a fogvatartottak fejét a börtöncella rácsához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik