Nagyvilág

Rice-Göncz találkozó volt Washingtonban

A külügyminiszteri találkozón Condoleezza Rice és Göncz Kinga a magyar gazdasági helyzetről, a vízumhelyzetről és a magyar katonai szerepvállalásról tárgyalt – mondta el péntek hajnalban a magyar diplomácia vezetője az MTI-nek.

Göncz Kinga tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az is elhangzott, hogy „egy erős vezetőre van szükség, aki ezeket a reformokat keresztül tudja vinni”. Ha ezek a lépések eleinte nem is népszerűek, és nem feltétlenül jelentenek azonnali segítséget, az emberek előbb-utóbb belátják, az országnak hosszabb távon szüksége van erre.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: tárgyalásain a vízumügyet is felvetette. „Sok minden történt” ez ügyben – mondta, hozzátéve, nincs vízummentesség, de könnyítések voltak, „az egésznek a szigorúsága azért sokat enyhült”. Tárgyalópartnereinek kifejtette, hogy a kérdésnek önmagán túlmutató jelentősége van, arról is szól, hogy „mennyire érkeztünk meg a világnak ebbe a felébe”.

Mint azt Göncz Kinga elmondta, az amerikai külügyminiszter az eszmecserén kifejtette, hogy Amerika számára a vízummentesség megadása elsősorban biztonsági kérdés. Condoleeza Rice azt mondta, Washington számára is nehéz, hogy olyan országokkal, köztük Lengyelországgal és Magyarországgal szemben áll fenn a vízumkötelezettség, amelyekkel nagyon jó kapcsolatokat ápol.

Biznak a magyar demokráciában

Göncz Kinga – mint elmondta – hosszabban beszélgetett Steve Hadley-vel a magyarországi helyzetről. Egyetértettek abban, hogy a demokratikus átalakulás Közép-Európában nem történhet meg egyik pillanatról a másikra, van, amin gyorsabban, van, amin lassabban lehet változtatni. Idő kell ahhoz, hogy az emberek gondolkodása átalakuljon, és „sajátjuknak érezzenek egyfajta személyes felelősségvállalást”.

A magyar külügyminiszter kitért arra is, a magyarországi zűrös események elég rövid ideig tartottak ahhoz, hogy átrajzolják a Magyarországról kialakított képet. Mint mondta, amerikai kollégája hangsúlyozta: a magyar demokrácia elég erős ahhoz, hogy túljusson a nehézségeken.

Kubában példa lehet a magyar átmenet

Göncz Kinga beszámolt még arról, hogy az amerikai fél nagyra értékelte a magyar szerepvállalást az afganisztáni újjáépítésben. Washington fontosnak tartja, hogy Magyarország belátja: a saját biztonságát nemcsak határain belül tudja biztosítani, hanem szükség van globális szerepvállalásra is. Az amerikai kormány üdvözli, hogy az ország „nemcsak fogyasztója a biztonságnak, hanem tesz is érte”.

A magyar diplomácia vezetője háromnapos hivatalos látogatása végén, pénteken a floridai Miamiban részt vesz a kubai átmenetről rendezendő konferencián. Göncz Kinga a meghívás magyarázatául elmondta, az amerikaiak szerint a magyarországi tárgyalásos rendszerváltás modellül szolgálhat Kuba számára, ha a kubaiak úgy döntenek, hogy változást szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik