Nagyvilág

Nagykoalícióról tárgyalnak Bécsben

Megkezdődtek a kormánykoalíciós tárgyalások pénteken Bécsben a parlamenti választásokon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az eddig kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) tárgyalóküldöttségei között. A két fél álláspontja igencsak eltérő, így akár év végéig is eltarthat, mire megalakul az újabb nagykoalíció.

Alfread Gusenbauer és Wolfgang Schüssel kancellár, a két küldöttség vezetője is úgy nyilatkozott az első találkozó előtt, hogy jó tárgyalásokra számít. A sajtó szerint akár karácsonyig is elhúzódhat a vita, mert egyelőre nagyok a különbségek a bal- és a jobboldal két legnagyobb pártjának álláspontja között.

Eltérő gazdaságpolitka

A szociáldemokraták, akik 1999-es kibukásuk után most visszatérnek a hatalomba, továbbra is ragaszkodnak például ahhoz, hogy Ausztria mondja fel az eurómilliárdokat felemésztő Eurofighter repülőgépek beszerzésére kötött szerződését, míg Schüsselék szerint tárgyalni sem szabad ennek lehetőségéről. Az SPÖ el akarja törölni a tandíjat, az ÖVP pedig ragaszkodik ahhoz.

A választások győztesei módosítani akarják a nyugdíjrendszert, biztosítani akarják, hogy akinek a havi jövedelme, munkanélküli segélye, szociális támogatása vagy nyugdíja nem éri el a 800 eurót, az az államtól kapja meg a hiányzó összeget, míg az VPÖ elleni ezt. A választásokon győztes párt módosítani akarja az általános iskolai oktatási rendszert is, az ÖVP viszont nem.

Alfred Gusenbauer, az SPÖ kormányalakítással megbízott elnöke televíziós interjúban szögezte le, hogy amennyiben a koalíciós tárgyalásokra meghívott jobbközép párt vezetői az eddigi kormánypolitika folytatást akarnák, ahhoz választást kellett volna nyerniük. A szociáldemokrata politikus szerint az október 1-jei parlamenti választás eredményei alapján mindenképpen módosítani kell az eddigi kormánypolitikát.

34 éve együtt

Amennyiben a koalíciós tárgyalások sikerre vezetnek, még idén hivatalba léphet az újabb nagykoalíciós osztrák kormány, addig pedig a Wolfgang Schüssel vezette kabinet ügyvezetőként áll az ország élén. (A két párt 1999-ig összesen 34 évig egymással koalícióban kormányozta Ausztriát.) A szociáldemokratáknak 68, a néppártiaknak 66, a Zöldeknek és az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) 21-21, míg a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű pártnak 7 mandátuma van a 183 fős képviselőházban.

Az osztrák sajtó elemzései között az utóbbi napokban még olyan is felbukkant, amely a két legerősebb párt közötti koalíciós tárgyalások kudarcára számít. Ebben az esetben a szociáldemokraták rákényszerülnének arra, hogy a Zöldekkel tárgyaljanak, majd alakítsanak kisebbségi kormányt, amely kellő parlamenti támogatás nélkül egy év alatt megbukna, és az előre hozott választásokon “megmentőként” ismét a Wolfgang Schüssel vezette Néppárt győzne.


A legtalálóbban talán Michael Häupl bécsi főpolgármester, az SPÖ tárgyalóküldöttségének a tagja jellemezte a helyzetet, amikor a sajtónak a koalíciós tárgyalások esélyeit firtató kérdésére pénteken csak annyit válaszolt: “Nem próféta, hanem polgármester vagyok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik