Nagyvilág

Megállapodtak a BT-ben a Koreáról szóló határozatról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elvben megállapodott az Észak-Koreáról szóló határozatról, amely bűntető intézkedéseket rendel el az ország ellen, azt követően, hogy Phenjan bejelentette: atomrobbantási kísérletet hajtott végre - közölte pénteken John Bolton, az Egyesült Államok világszervezethez akkreditált nagykövete.

A határozatról szombaton szavaznak – fűzte hozzá az amerikai diplomata, miután a 15 tagállam képviselőivel konzultált. Mint mondta: a nap folyamán még némi változtatásokat hajthatnak végre az amerikai határozat-tervezet végleges szövegén. Bolton szavait megerősítette Osima Kenzo, Japán ENSZ-nagykövete is, aki jelenleg a BT soros elnöki tisztét látja el.

A tervezet végleges szövege azért nem készült még el, mert Kína egyelőre ellenzi, hogy az ENSZ-nek felhatalmazása legyen arra, hogy nukleáris anyagok és ballisztikus rakéták kiszűrése céljából ellenőrizhesse az Észak-Koreába érkező, illetve az onnan távozó szállítmányokat. Jean-Marc Sabliere francia küldött szerint azonban biztos abban, hogy megoldást találnak erre a problémára, amely tulajdonképpen az utolsó akadály a szöveg végső formába öntése előtt.

A határozattervezet elítéli az észak-koreai atomtesztet, és felszólítja Phenjant arra, hogy tartózkodjék az ehhez hasonló kísérletektől. A tervezet jelenlegi állapotában nem követel teljes fegyverembargót Észak-Korea ellen, de a rakéták, a harckocsik, hadihajók és harci repülőgépek eladását megtiltja.

Emellett arra szólítja fel Phenjant, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül folytassa azokat a tárgyalásokat, amelyeket az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kína és Dél-Korea kezdett vele, hogy rávegye atomprogramjának a beszüntetésére. Phenjan ezt megbeszélés-sorozatot 2005 november óta bojkottálja.

Alekszandr Alekszejev, aki a hathatalmi tárgyalásokon az orosz küldöttséget vezeti, úgy vélte, Phenjan hajlandó lehet a tárgyalások felújítására. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: Észak-Korea tárgyalásos úton szeretné elérni az atommentesítést. Alekszejev egyébként pénteken Phenjanban tárgyalt, és vendéglátói előtt kifejtette, hogy Moszkva mélységesen negatívan reagál az észak-koreai atomkísérletek folytatására.

Ugyanakkor az orosz diplomata elmondta, hogy tárgyalópartnereivel számba vette a “tárgyalások újbóli felvételének lehetséges útjait”. Alekszejev közölte, hogy Észak-Korea segélyek és biztonsági garanciák fejében kész lenne egy évre felfüggeszteni atomprogramját. Az orosz diplomata jelezte azonban, hogy egyelőre túl korai lenne megjósolni azt, hogy Phenjan miként fogadja az ellen hozandó szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik