Nagyvilág

Kína és Dél-Korea a szankciók mellett

Kína és Dél-Korea kijelentette, hogy támogatni fogja szankciók elrendelését Észak-Korea ellen, amelyek elősegítik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentességét, de óva intettek a túlzott lépésektől. Dél-Korea a Phenjannal való közvetlen tárgyalások lehetőségét sem zárta ki.

A két Korea elnöke megvitatta azt a határozati javaslatot, amelyet az Egyesült Államok nyújtott be a Biztonsági Tanácshoz a Phenjan ellen bevezetendő szankciókról, de nem jutottak egyezségre. Alacsonyabb szinten mind Szöul, mind pedig Peking állást foglalt már korábban is a büntetőintézkedések mellett, de egyúttal óvott is a történtek “túlreagálásától”, mert az szerintük csak ronthat a helyzeten.

Kína és Dél-Korea Észak-Korea két fő segélyezője és kereskedelmi partnere. Olyan módon kell szankciókat alkalmazni, hogy a kívánt hatást érjük el velük, tartózkodni kell a hirtelen, heves reakcióktól – idézte a dél-koreai hírügynökség egy magas rangú dél-koreai illetékes szavait.

Kína aggályai

Kína, a Biztonsági Tanács vétójoggal bíró állandó tagja, több ponton kifogásolta az Egyesült Államok által javasolt első szankciócsomagot. Túl szigorúnak találta a benne kilátásba helyezett pénzügyi, gazdasági büntetéseket is, de legfőképpen azt nehezményezte, hogy a határozati javaslat lehetővé tette volna a nagyhatalmak számára, hogy nemzetközi vizeken feltartóztassák az Észak-Koreából kiinduló és észak-koreai kikötők felé tartó hajókat, és átvizsgálják rakományukat. Arra hivatkozva ellenezte ezt a felvetést, hogy az ilyen inspekciók kikényszerítése harci cselekményekre vezethetne az ellenőrzést végző országok és Észak-Korea között.

A csütörtökön közzétett újabb amerikai tervezet számos ponton enyhíti az első tervezetben javasolt büntetőintézkedéseket, kizárja a katonai erő alkalmazását, s “csak” fegyvereladási embargóval és gazdasági szankciókkal sújtaná a sztálinista távol-keleti államot. Figyelembe veszi azt a kínai követelést is, hogy minden további, a jelenlegi határozati javaslaton túlmenő akciót újabb BT-határozat elfogadásához kell kötni.

Nem vetik el a kétoldalú tárgyalásokat

Dél-Korea a konfliktus megoldásának érdekében nem zárkózik el a tárgyalások semmilyen formájától, így a kétoldalú tárgyalásoktól sem – jelentette ki pénteken egy interjúban Csun Jung Vu, az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalások dél-koreai küldöttségének vezetője.

Az Egyesült Államok nem hajlandó közvetlen párbeszédre Phenjannal, hanem ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Korea térjen vissza a nukleáris programjáról Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország bevonásával zajló hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyeket a Koreai NDK tavaly óta bojkottál. Csun nem tartja valószínűnek a hatoldalú tárgyalások rövid időn belüli újraindulását, ezért szerinte a kétoldalú tárgyalások ötletét sem szabad félresöpörni, ha azok segíthetnek elérni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének célját.

Hajszálon múlt a megegyezés

Az amerikai hírügynökségnek adott interjúban a dél-koreai főtárgyaló elárulta, hogy amikor a Koreai NDK hétfő hajnalban végrehajtotta állítólagos első kísérleti atomrobbantását, az Egyesült Államok már csak órákra volt attól, hogy jóváhagyjon egy Észak-Korea elvárásait is figyelembe vevő javaslatot, amelynek célja a többoldalú tárgyalások holtpontról való elmozdítása lett volna.


Csun szerint egy közös dél-koreai-amerikai diplomáciai javaslatról lett volna szó, amellyel megpróbálták volna rábírni Phenjant a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre. – Washingtonban épp a “legmagasabb szinten” készültek jóváhagyni a javaslatot, s már csak órákra voltunk a hivatalos előterjesztéstől, amikor Phenjan bejelentette a kísérleti robbantást vagy legalábbis azt, amit annak mond – közölte a dél-koreai tárgyalóküldöttség vezetője.

“Ha egy kicsit korábban léptünk volna, azt hiszem, talán elkerülhettük volna ezt a fajta katasztrófát” – vélte a dél-koreai főtárgyaló. Csun Jung Vu bízik abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megfontolás alatt álló, “Phenjan számára fájdalmas” szankciókkal sikerül párbeszédre kényszeríteni Észak-Koreát. A főtárgyaló szerint a tervezett szankciók “a lehető legköltségesebbé, legelviselhetetlenebbé és legfájdalmasabbá, a lehető legnagyobb tehertétellé” teszik Észak-Korea számára atomfegyverek birtoklását, amivel nagyobb nyomást lehet gyakorolni Phenjanra a tárgyalóasztalhoz való visszatérés és a nukleáris fegyverekről való lemondás érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik