Nagyvilág

Új iraki al-Kaida vezetőt kérnek Bin Ladentől

Egy felkelővezérként bemutatkozó férfi pénteken videoüzenetet intézett Oszama bin Ladenhez, arra kérve, hogy nevezzen ki új vezetőt az al-Kaida terrorista szervezet iraki szárnya élére - számolt be róla a dubaji székhelyű Al-Arabíja műholdas televízió.

A tévé bemutatta a videofelvételt, amelyen egy magát Abu Oszama al-Mudzsahidként megnevező maszkos férfi kijelenti: a nemzetközi terrorista szervezet iraki csoportja az egyiptomi Abu Ajjúb al-Maszri vezetése alatt “megsérti a törvényeket”, “igazolhatatlanul erőszakot alkalmaz”.

Irakban irakinak kell lennie az al-Kaida-vezérnek, “ahogy Afganisztánban is afgán a vezető” – mondta, az iszlám fundamentalista tálib mozgalom vezetőjére, Omar mollára utalva.

Az Abu Hamza al-Muhádzsir néven is ismert Maszri azután vette át az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának vezetését, hogy elődje, Abu Músza az-Zarkávi június 7-én életét vesztette egy amerikai légi csapásban. Maszriról a hónap elején elterjedt, hogy szintén megölték egy amerikai légi támadásban, az amerikai hadsereg viszont cáfolta ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik