Nagyvilág

Több száz halott Srí Lankán

Vérfürdővel járt a Srí Lanka-i kormányhadsereg Jaffna-félszigeti offenzívája, amelyet a tamil kisebbség önálló államáért harcoló fegyveres szervezet, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) ellen intézett szerdán: több száz ember vesztette életét és további százak sebesültek meg a heves harcokban.

A szemben álló felek eltérő adatokat közöltek a harcok halálos áldozatairól és sebesültjeiről. A kormány oldalán először 44, majd 55 katona elestét ismerték el a begyűjtött holttesteket összeszámolva, később azonban a védelmi miniszter már 118 katona megerősített haláláról, 515 megsebesüléséről és “összeomlásról” beszélt. A nemzetbiztonsági sajtóközpont az ellenfél emberveszteségét kétszáz főre tette.

A tamil “tigrisek” sokkal kisebb saját veszteséget ismertek el, ugyanakkor nagyobbat tüntettek fel kormányoldalon. Az ő bejelentésük szerint az LTTE tíz harcosa maradt holtan a csatatéren, míg a szervezet fegyveresei a hadsereg 75 katonájának holttestét találták meg a csatározások után.A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselői csütörtökön átvették 74 kormánykatona holttestét a tamiloktól és meglátogattak egy sebesült katonát a kórházban.

Egybehangzóak voltak a beszámolók abban a tekintetben, hogy mintegy tíz órán át dúlt az öldöklő küzdelem a szerdán reggel kezdődött offenzíva keretében. Az is többé-kevésbé egyező a kétféle közlésben, hogy a “tigrisek” nagyon kemény ellenállást tanúsítottak. “Ez az offenzíva kudarcba fulladt. Nagy hiba volt elkezdeni” – ismerte el nyugati tudósítók előtt a hadsereg egy névtelenül nyilatkozó illetékese. Nyilatkozata szerint 115, különösen szorult helyzetbe került kormánykatonát csak üggyel-bajjal sikerült légi úton kimenekíteni a harcok térségéből.

Az erőszak pozíciója

A dél-ázsiai szigetország (a volt Ceylon) északi részén élő, hindu vallású tamil kisebbség fegyveres szervezete 1972 óta harcol a buddhista szingaléz többség colombói kormánya ellen egy önálló tamil állam létrehozásáért. Több mint hatvanezer ember vesztette életét azóta a harcokban, katonák és civilek vegyesen. 2002 február 23-án tűzszüneti megállapodást írtak alá a felek és tárgyalásokat kezdtek egy tartós békeegyezségről, de ezek 2003 áprilisában megszakadtak.

Szinte mindennapossá váltak a harcok 2006. szeptember 12. óta, amióta Norvégia bejelentette, hogy újabb béketárgyalásokat szervez a Srí Lanka-i konfliktusban szemben álló erők között. A térségben szolgáló diplomaták azzal magyarázzák ezt, hogy mindkét fél az erő pozíciójából akar tárgyalni a felújuló béketárgyalásokon.

A colombói kormány csütörtökön azt hangoztatta, hogy az összecsapások ellenére – amelyeket önvédelmi harcoknak állított be – nem hagy fel a béketárgyalások tervével. A nap folyamán már csökkent a harcok intenzitása, de a tüzérség szórványos lövöldözése még mindig hallatszott a frontvonal két oldalán, és a légierő bombázói is bevetésekre szálltak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik