Nagyvilág

Észak-Korea: hadüzenet lenne az ENSZ-szankció

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti az ellene hozandó széles körű szankciókat - figyelmeztetett szerdán egy meg nem nevezett észak-koreai illetékes.

“Minél nagyobb lesz a ránk nehezedő nyomás, annál magasabb lesz a válaszunk szintje” – közölte a tisztségviselő, aki szerint a hétfői észak-koreai nukleáris kísérlet végrehajtása “összhangban volt a nemzetközi joggal”, éppen ezért indokolatlanok lennének az országa elleni szankciók. Hozzátette továbbá, hogy egy újabb nukleáris kísérlet “politikai és diplomáciai döntés lesz”, és ezeknek a kísérleteknek célja, hogy növeljék az észak-koreai “elrettentő erőt”, hogy Észak-Korea képes legyen megvédeni szuverenitását az Egyesült Államok “ellenséges lépéseitől.”

Phenjan képviselője ugyanakkor megismételte, hogy Észak-Korea kész bármikor lemondani nukleáris arzenáljáról, amint az Egyesült Államok lemond az ellenségeskedésről. Ellenkező esetben a feszültség és a konfrontáció fennmarad – figyelmeztetett.

Az észak-koreai illetékes, akit a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett pekingi keltezéssel, feltehetően ugyanaz, aki kedden bejelentette: Phenjan kilátásba helyezte nukleáris robbanófejjel felszerelt rakéták kilövését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik