Nagyvilág

Sajtószabadságot és demokráciát ígért Putyin

Az Anna Politkovszkaja orosz újságírónő ellen elkövetett merénylet kapcsán sajtószabadságot ígért német televíziós nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az orosz elnök Angela Merkellel folytatott tárgyalásai után a német kancellár asszonnyal közösen adott interjút kedden késő este az ARD közszolgálati televíziónak. Az interjúban Putyin ismételten ígéretet tett a gyilkosság kivizsgálására és a tettesek felelősségre vonására. Hangoztatta, hogy az orosz kormány mindent megtesz a sajtó- és véleményszabadság biztosítása érdekében.

A televíziós nyilatkozatban az orosz államfő azt állította, hogy az országban új társadalom van kialakulóban. Megfogalmazása szerint Oroszország egyre inkább eltávolodik a totalitarizmustól, s a demokrácia irányába halad. Ennek keretében szilárd többpártrendszer van kiépülőben, s intézkedések történnek a szabad sajtó biztosítására.

Németországi látogatásának második napján, szerdán Vlagyimir Putyin Bajorországba utazott. Az orosz államfő találkozik ugyan Edmund Stoiber bajor kormányfővel, de a vizit középpontjában a bajor üzleti élet vezető képviselőivel tervezett találkozók állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik