Nagyvilág

Észak-Korea az atomfegyver bevetésével fenyegetőzik

Észak-Korea jelezte, hogy elindít egy atomtöltettel felszerelt rakétát, ha az Egyesült Államok nem tesz neki engedményeket. Az ENSZ továbbra is a hathatalmi tárgyalásokhoz való visszatérésre próbálja rávenni Phenjant, katonai erő bevetését nem helyezte kilátásba.

Észak-Korea fenyegetéssel állt elő, és jelezte, hogy úgy dönthet, hogy elindít egy atomtöltettel felszerelt rakétát, ha az Egyesült Államok nem tesz neki engedményeket. „Reméljük, hogy rendeződik a helyzet még azelőtt, hogy elindítanánk egy nukleáris töltetű rakétát. Minden az Egyesült Államok reakciójától függ” – mondta egy meg nem nevezett észak-koreai tisztségviselő a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint.

Észak-Korea kész további nukleáris rakétakísérletek végrehajtására a helyzet alakulásának függvényében, de kész bármikor feladni is nukleáris programját és visszatérni a pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz, ha Washington is megfelelő lépéseket tesz. A hétfőn végrehajtott kísérleti atomrobbantás Phenjan azon szándékát fejezi ki, hogy tárgyalóasztalnál akar szembenézni az Egyesült Államokkal. Országunk biztonságát akarjuk, beleértve rendszerünk szavatolását” – tette hozzá.

Dél-Korea a fegyveres megtorlás ellen

Dél-Korea közben jelezte, hogy nem támogatna egy olyan biztonsági tanácsi határozatot az ENSZ-ben, amely a katonai erő alkalmazásával fenyegetné Észak-Koreát az általa végrehajtott kísérleti atomrobbantás miatt. Elleneznünk kell a határozatot, amennyiben az katonai megtorlás lehetőségével fenyegeti Észak-Koreát arra az esetre, ha nem tesz eleget a BT követeléseinek” – mondta Han Mjong Szuk. A BT egy olyan határozattervezet megfogalmazásán dolgozik, amelyet azok az országok terjesztettek elő, amelyek követelik Phenjantól, hogy térjen vissza az általa kiváltott nukleáris válság megoldásáról szóló hathatalmi tárgyalásokhoz.

A gazdasági szankciók feloldását követelik

A nyilatkozató nem részletezte, hogy Phenjan mit tekint megfelelő lépésnek Washington részéről, de feltehetően arra a régóta hangoztatott észak-koreai követelésre gondolt, hogy az Egyesült Államok oldja fel az ellene pénzhamisítás és pénzmosás vádja alapján hozott pénzügyi szankciókat. Ez volt ugyanis az az ügy, amelyre hivatkozva Észak-Korea tavaly november óta bojkottálta a pekingi tárgyalásokat.

A phenjani illetékes elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szankciók felé tett lépéseit. „Már nincs több vesztenivalónk. A szankciók soha nem jelenthetnek megoldást” – mondta.


Nincsenek közvetlen tárgyalások


Az Egyesült Államok kedden újból elutasította a közvetlen tárgyalásokat Phenjannal és jelezte, hogy “nem hagyja megfélemlíteni magát” az atomtöltetű rakéta esetleges útnak indítására vonatkozó phenjani fenyegetés által. John Bolton, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője szerint Észak-Koreának jellemző tárgyalási módszere a fenyegetés és a megfélemlítés, amely azonban “a múltban sem jött be és most sem fog”.


A Fehér Ház szerint “megvan a távoli lehetősége” annak, hogy a világ soha nem fogja pontosan megtudni, Észak-Korea valóban sikeres atomkísérletet hajtott-e végre, miként azt állítja. Tony Snow szóvivő keddi sajtóértekezletén elképzelhetőnek nevezte, hogy “az, ami történt, valójában kevesebb annál, mint aminek látszik”. A szóvivő egy esetleges régi, elfekvő szerkezet működésbe hozására célzott.


Semmilyen jel, tevékenység nem utal arra Észak-Koreában, hogy Phenjan újabb kísérleti atomrobbantásra készülne az állítólagos hétfői után, amelyet a világ egyhangúlag elítélt – közölte a dél-koreai védelmi miniszter. Jun Kvang Ung védelmi miniszter szerint Észak-Koreának még legfeljebb 50 kilogrammnyi plutóniuma van, amelynek felhasználásával további kísérleteket lehet végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik