Nagyvilág

Nem terveznek katonai csapást Észak-Koreával szemben

Moszkva az atomsorompó-rendszerbe való haladéktalan visszatérésre szólította fel Észak-Koreát, Németország pedig sürgős válaszra kérte fel az ENSZ BT-t, miután Phenjan hétfőn nukleáris atomkísérletet hajtott végre. A robbantás valószínűleg egy alagútban történt, radioaktív szivárgást nem észleltek.

A moszkvai külügyminisztérium hétfői közleményében követelte Észak-Koreától, hogy „haladéktalanul tegyen lépéseket az atomsorompó-rendszerbe való visszatérésre és a hatoldalú tárgyalások felújítására.”


Moszkva egyben mérsékletre intett minden érintett államot a nehéz helyzetben, amely a Koreai-félsziget térségének békéjét fenyegetheti. Ezzel egy időben a külügyminisztériumba kérették Észak-Korea moszkvai nagykövetét – jelentette több orosz hírügynökség.


Az elszigetelődés lehetősége

Németország szintén haladéktalan fellépést sürget. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter hangsúlyozza: a végrehajtott nukleáris fegyverkísérlettel Phenjan tovább halad a teljes nemzetközi elszigetelődés irányába. A német kormány határozottan elítéli az Észak-Korea által végrehajtott fegyverkísérletet, követeli továbbá, hogy Phenjan haladéktalanul szüntesse be nukleáris fegyver-, illetve rakétaprogramját, s hagyjon fel az ilyen jellegű kísérletekkel.

A Deutschlandfunk rádióállomás által ismertetett nyilatkozatban a külügyminiszter rámutatott: a phenjani nukleáris kísérlet fenyegeti a térség, illetve az egész világ békéjét és biztonságát. A miniszter a német kormány nevében felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra, hogy sürgős és haladéktalan választ adjon az észak-koreai provokációra.


Az Európai Unió soros, finn elnöksége szintén elfogadhatatlannak nevezte az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantást, és kijelentette: a nemzetközi közösséggel együttműködve megfelelő választ keres erre a “provokatív cselekedetre”.


A Fehér Ház szintén az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette. Tony Snow amerikai elnöki szóvivő szavai szerint a kísérleti atomrobbantás provokáció a nemzetek közösségével szemben. Snow kijelentette: az Egyesült Államok figyelemmel követi a helyzet alakulását, és megerősíti elkötelezettségét, hogy megvédi térségbeli szövetségeseit.


Az ENSZ garanciát kért

A phenjani bejelentés után, mely szerint sikeres kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre hétfőn, az ENSZ Észak-Koreában képviselt szakosított szervezetei garanciát kértek ott tartózkodó személyzetük biztonságára. „Nyitva tartjuk a kommunikációs csatornákat az (észak-koreai) kormánnyal, hogy megbizonyosodjunk róla, továbbra is felelősséget vállal az ENSZ-személyzet biztonságáért” – nyilatkozta a Világélelmezési Program (WFP) phenjani irodájának vezetője.


Mindenekelőtt arról szeretnének bizonyosságot nyerni, hogy „sem baleset, sem szivárgás nem történt” a kísérleti robbantás során. Egyelőre folytatják ottani tevékenységüket, amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsa el nem dönti, milyen választ ad a nukleáris kísérletre. A WFP illetékese aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a nemzetközi közösség széles körű tiltakozása közepette végrehajtott robbantás esetleges hátrányos következményei milyen kihatással lehetnek a segélyező országokból érkező támogatásokra. A szervezet már a jelenlegi élelmezési helyzetet is aggasztónak találja.

A Világélelmezési Program mellett a világszervezet számos más szakosított szervezete is jelen van Észak-Koreában, így az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), de képviselteti magát a Vöröskereszt is.


Alagútban robbantottak


Az atomrobbantást valószínűleg egy hegybe vájt vízszintes alagútban hajtották végre – jelezték dél-koreai szakértők. Mint egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai parlamenti képviselő elmondta újságíróknak, a titkosszolgálat szakértői tájékoztatták így a szöuli törvényhozó testületet. E szerint egy kisebb, 360 méter magas hegy közepébe fúrt vízszintes alagútban történt a nukleáris robbanás az ország északkeleti részén, Hamgen tartomány Hvade települése mellett, a Muszudan nevű rakétaindító-hely közelében.


A dél-koreai földrengéskutató központ megerősítette, hogy az Észak-Korea északkeleti részén hétfőn észlelt szeizmikus aktivitás nem természetes eredetű volt. “A szeizmikus hullámok jellemzői arra vallanak, hogy mesterséges oka volt e földmozgásnak, minden bizonnyal robbanás volt a hátterében”. Az intézet vezetője szerint a földmozgás központja – tehát a robbanás valószínű helye – 15,4 kilométerre volt Hvade településtől.


Dél-Koreában eddig nem észlelték a radioaktivitás szintjének semmiféle emelkedését a feltételezett észak-koreai atomrobbantás nyomán – jelezte Szöulban a Nukleáris Kockázatot Előrejelző Intézet. Az intézet jelentése szerint lehetséges, hogy egyáltalán nem is fog megemelkedni a radioaktivitás szintje, ha teljesen zárt helyen, például egy alagútban végezték el a kísérletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik