Nagyvilág

Észak-Korea elállna az atomkísérlettől

Észak-Korea közölte Kínával, hogy elállna a nukleáris kísérletektől, ha az Egyesült Államok hajlandó lenne kétoldalú tárgyalásokat kezdeni - jelentette be vasárnap Szöulban egy volt dél-koreai parlamenti képviselő.

Jang Szong Min, aki jelenleg egy politikai tanácsadó testület vezetője, egy azonosítatlan kínai diplomáciai illetékessel folytatott telefonbeszélgetés után elmondta, hogy Phenjan egyúttal cáfolta azokat a találgatásokat, melyek szerint küszöbön áll az atomfegyver-kísérlete és azt mondta, hogy nem is emelték fel az észak-koreai hadsereg riadókészültségét. A kínai illetékest észak-koreai hivatalos személyek tájékoztatták erről.

Közben a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt egyik vezetője egy televíziós vitában leszögezte: Tokiónak az eddiginél is keményebb szankciókkal kell sújtania Észak-Koreát, ha Phenjan végrehajtja a tervezett nukleáris kísérletet. Nakagava Soicsi elmondta: Japán máris bevezetett pénzügyi szankciókat, mert “legalább annyira fontos nyomást gyakorolni Észak-Koreára, mint tárgyalni vele”. Ha azonban sor kerül a kísérletre, akár le lehet állítani a két ország közötti kereskedelmet és hivatalos ellenőrzésnek vetnék alá az összes észak-koreai teherszállító hajót, nyílt tengeren is. “Ezek elkerülhetetlen intézkedések lennének az észak-koreai provokáció miatt” – hangsúlyozta Nakagava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik