Nagyvilág

Prágai zsinagógát robbantottak volna a terroristák

A prágai belváros egyik zsinagógája ellen terveztek támadást szeptember második felében a terroristák, s a túszul ejtett embereket csak követeléseik teljesítése után engedték volna szabadon - állítja pénteki kiadásában a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes.

A cseh biztonsági szolgálatok szerint a konkrét célpont a Jeruzsálemi utcában lévő zsinagóga lett volna. Ha a hatóságok nem teljesítették volna a támadók kérését, azok a túszokkal együtt a levegőbe röpítették volna az objektumot –írja az újság. A terroristák követeléseit a lap szerint a biztonsági szolgálatok pontosan nem ismerik.

A hozzáférhető információk szerint valószínűsíthető, hogy az akció elkövetői azt követelték volna, hogy az amerikaiak hagyják el Irakot, illetve hogy Washington ne támogassa továbbra is Izraelt a közel-keleti konfliktusban. Miután ilyen követeléseket nem lehet teljesíteni, nem kizárt, hogy a támadás tragikusan végződhetett volna, írja a cseh lap.

Az állítólagos terrorakció miatt Prágában szeptember 23-án rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, amelyek mind a mai napig érvényben vannak. A hírszerzői körökből származó értesüléseket azonban sem az illetékesek, sem a kormány tagjai nem voltak hajlandóak sem megerősíteni, sem cáfolni.

Azt, amit önök állítanak úgy veszem, hogy szélsőséges esetben ez megtörténhetett volna, s nem pedig úgy, hogy ennek kellett volna történnie – mondta a lapnak egy kormánytag, aki nem akarta vállalni neve nyilvánosságra hozatalát. A többi megszólított miniszter azzal utasította el az ügyben való nyilatkozatot, hogy nincs arra felhatalmazásuk. Prága központjában szeptember 23. óta fekete egyenruhába öltözött, golyóálló mellényt viselő rendőröket látni félautomata fegyverrel a kezükben. Eddig azonban semmiféle incidens nem történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik