Nagyvilág

Meglepő fordulatot vett a lengyel kormányválság

Meglepő fordulattal késznek mondta magát a kormánykoalícióhoz való visszatérésre pénteken Lengyelországban Andrzej Lepper, a kabinetből nemrégiben kizárt baloldali populista Önvédelem párt radikális vezére.

Az Önvédelem (Samoobrona) készen áll arra, hogy a hárompárti koalíció részeként megvalósítsa a közösen elfogadott kormányprogramot – jelentette ki Lepper Varsóban Roman Giertychhel, a nacionalista Lengyel Családok Ligájának (LPR) vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón.


Többségben a koalíció?

A Samoobrona visszatérése a kormányba tartós, stabil többséget biztosítana a koalíció számára a ciklus végéig, “nem csak három hónapra” – mondta Giertych arra utalva, hogy a kisebbségben maradt kormány vezető erejének, a Jog és Igazságosság pártnak (PiS) reménybeli koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) a héten három hónapra szóló ideiglenes egyezséget, a “jóakarat paktumát” ajánlotta föl a PiS-nek és az ellenzék vezető erejének, a jobboldali liberális Polgári Platformnak (PO).

A jelenlegi helyzetben nincs más kiút (mint az eredeti koalíció helyreállítása) – fűzte hozzá az LPR vezetője. Marek Kuchcinski, a PiS frakcióvezetője korábban a lengyel rádióban úgy nyilatkozott, “inkább nem lehetséges” a Samoobrona visszatérése a kormányba, miután a Lepper által tanúsított konfrontációs politika elviselhetetlenné vált.

A lengyel képviselők a jövő héten szavaznak arról az ellenzéki javaslatról, amely a parlament önfeloszlatását irányozza elő. Valószínűtlen mindazonáltal, hogy meglegyen az előre hozott választásokat megelőző parlamenti döntéshez szükséges kétharmados többség.


“Kék menet”


A lengyel belpolitikai fejlemények – a kormánytöbbség megszűnése – miatt előre hozott választásokat követelő Polgári Platfrom (PO), az ellenzék fő ereje öt-tízezer főt vár megmozdulására egész Lengyelországból, a november 12-i önkormányzati választások előtt mindenképpen megtartani tervezett “kék menetre”.


A vezető kormányerő, a Kaczynski fivérek nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság pártja szintén nagygyűlést szervez, amelytől azt reméli, megállítja a párt által az elmúlt időszakban elszenvedett súlyos népszerűségvesztést. A PiS-t támogatja a Radio Maryja katolikus adó, amely az utóbbi napokban többször is fölszólította hallgatóit, hogy védjék meg “a veszélyben lévő hazát, amelyet a liberálisok és a posztkommunisták rohamai fenyegetnek”.


A kormánykoalícióhoz tartozó radikális nemzeti Lengyel Családok Ligája – kifejezendő Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök támogatását – szintén gyűlést tart szombaton Varsóban. A három nagyobb megmozdulásra és az azokat kiegészítő tucatnyi kisebb tüntetésre készülve a rendőrség előrebocsátotta, jelentős erőket mozgósít a lengyel fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik