Nagyvilág

Csak október végén lehet cseh kormány

Václav Klaus, cseh államfő pénteken megerősítette: csak október végén, a helyhatósági és a részleges szenátusi választások lebonyolítása után jelenti be, hogy kinek ad másodszorra kormányalakítási megbízatást.

A Mirek Topolánek vezette kisebbségi polgári demokrata kormány, amely kedden nem kapott bizalmat a parlamentben, szerdán benyújtja lemondását és csak ügyvezető kabinetként marad hivatalában a következő kormány megalakulásáig.

“A kormány lemondását elfogadom” – mondta Klaus újságíróknak azt követően, hogy pénteken találkozott Mirek Topolánekkel és megvitatta vele a belpolitikai helyzetet.


Helyhatósági választások

“A helyhatósági választás olyan fontos esemény, hogy azt nem szabad megzavarni és összekeverni az országos politika ügyeivel” – magyarázta álláspontját Klaus. Leszögezte, hogy ennek alapján az újabb kormányalakítási megbízatást csak a választások után ad. Úgy vélte, hogy a választás előtti időszakot nem szabad a kormányalakítási vitákkal megterhelni.

A helyhatósági és a részleges szenátusi választás első fordulójára október 20-án és 21-én, a szenátusi voksolás második fordulójára pedig október 27-én és 28-án kerül sor.


Milyen lesz az új kormány?

Hogy ki kap másodikként kormányalakítási megbízatást, arról egyelőre csak találgatások vannak. Topolánek bízik abban, hogy ez újra a polgári demokratákat, s személyesen őt, mint a választáson győztes párt elnökét illetné meg. Paroubek volt miniszterelnök és a júniusi választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke viszont úgy véli, hogy most őt illetné meg a kormányalakítási kísérlet joga.


A cseh média szerint Klaus alapvetően azt szeretné, ha a polgári demokraták és a szociáldemokraták valami módon megegyeznének, akár egy szakértői kormány felállításában is, mert az nagyban növelhetné esélyét arra, hogy 2008-ban újraválasszák az államfői bársonyszékbe.

A júniusi választás eredménye alapján kialakult két oldal közti erőegyensúly következménye, hogy Csehországnak négy hónappal a voksolás után sincs kormánya. A Topolánek-kormány volt a rendszerváltás után az első olyan cseh kabinet, amely nem kapott bizalmat a parlamenttől. Az alkotmány szerint három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, majd feloszlik a parlament és kiírható az új választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik