Nagyvilág

Olajfolt fenyegeti a Duna-delta élővilágát

Magyarország és Ausztria segítségét is kérhetik a román hatóságok a szerbiai szakaszon a Dunába ömlött több száz tonna kőolaj miatt keletkezett környezetszennyezés hatásainak csökkentéséhez – írják a csütörtöki román lapok.

A Curentul című napilap Sulfina Barbu román környezetvédelmi minisztert idézi, aki elmondta, hogy abban az esetben kérnek magyar és osztrák segítséget, ha a román hatóságok rendelkezésére álló környezetszennyezést felszámoló berendezések kapacitása meghaladottá válik.

A román lapok tájékoztatása szerint egy szerb magáncég tartályaiból a Dunába ömlött olaj miatt a folyó romániai szakaszán hatalmas olajfolt keletkezett, amely vészesen közeledik a világon páratlan növény- és állatvilággal rendelkező Duna-deltához. A szennyezést Szerbia is elismerte hivatalosan.

A román környezetvédelmi miniszter jelezte, hogy Románia kártérítést követel, s a környezetszennyezés felszámolása érdekében a román hatóságok már szerdán megtették az első lépéseket, a munkálatok az éjszaka folyamán és csütörtökön is folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik