Nagyvilág

Az IRA felhagyott a terrorral

Felhagyott a terrortevékenységgel az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), amely olyan mértékben leépítette saját fegyveres infrastruktúráját, hogy nem is lenne képes tartósan visszatérni az erőszakhoz - ezt állapította meg az észak-írországi félkatonai szervezetek tevékenységét vizsgáló független bizottság.

A testület jelentése azt is leszögezi, hogy az IRA toborzó és kiképző tevékenységét is beszüntette, és a főleg kábítószer- és hadianyag-csempészetből álló szervezett bűnözési tevékenységet is tiltja most már tagjainak. A jelentés szerint – amely az eddigi legkedvezőbb hangvételű az IRA-val kapcsolatban – a katolikus szervezet vezetése elkötelezte magát a politikai megoldás mellett.

Ennek jegyében felszámolta katonai struktúráit, köztük a vezérkar azon osztályait, amelyek a beszerzést, a műszaki tevékenységet és a kiképzést intézték. A vezetés emellett folyamatosan tiltja tagjainak a fizikai erőszak alkalmazását, még olyan esetekben is, amikor az IRA által ellenőrzött lakossági közösségekből érkezik ilyen értelmű kérés, például helyi “antiszociális megnyilvánulások kezelése” érdekében. A bizottsági jelentés szerint az IRA beszüntette a terrorista célú hírszerzési tevékenységet is a biztonsági erők ellen.

A megfigyelő testület mindezek alapján úgy foglalta össze a legutóbbi fél évről szóló megállapításait, hogy véleménye szerint az IRA már nem folytat terrortevékenységet, nem végez terrorista jellegű kiképzést, és nem is toboroz új tagokat. Az új jelentkezőket inkább a Sinn Féin, az észak-írországi katolikus mozgalom politikai szárnya felé terelik, és az IRA vezetősége általában is a szervezet méretének karcsúsítására törekszik – áll a Londonban máris történelmi jelentőségűnek minősített jelentésben.

Az első kommentárok szerint az állásfoglalás nagyban elősegítheti az 1998-as nagypénteki egyezséggel ismét életre hívott, de a kibékíthetetlen protestáns-katolikus ellentétek miatt négy éve megint felfüggesztett észak-írországi parlamenti önigazgatás felélesztését. Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő tavasszal ez év november végéig szabott közös ultimátumot a protestáns és katolikus pártoknak a 2002 óta tetszhalott ulsteri önkormányzat működésbe hozására. Ha ez addig nem sikerül, a tavasszal megfogalmazott kemény brit-ír ultimátum alapján a pártok kapnak még 12 hetet, újabb kudarc esetén azonban megvonják a képviselők fizetését, ami gyakorlatilag az észak-írországi önigazgatás meghatározatlan időre történő megszüntetését jelentené.

Blair az ultimátumot bejelentő április sajtóértekezleten ezt úgy fogalmazta meg: a november 24-ei végső határidő után “vagy ezt a fejezetet zárjuk le, vagy az egész könyvet becsukjuk”. Az IRA már tavaly szeptemberben hivatalosan bejelentette – és ezt az északír félkatonai szervezetek lefegyverzésének ellenőrzésére alakult nemzetközi csoport is igazolta -, hogy teljes fegyverzetét leszerelte, a vele szembenálló britpárti unionista mozgalom azonban azóta sem ad hitelt ennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik