Nagyvilág

A Hamasz vezetőit halállal fenyegető röplapokat terjeszt a Fatah

A Hamasz szervezet vezetőit halállal fenyegető röplapokat terjesztett kedden az ellenlábas Fatahhoz kötődő szélsőséges milícia, miután az előző nap heves összecsapások törtek ki a két fő rivális szervezet fegyveresei között mind a Gázai övezetben, mind Ciszjordániában.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű milícia megerősítette, hogy a röplapok hitelesek. Ezekben azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik Szaíd Szajjám belügyminisztert, Háled Mesaalt, a Hamász Szíriában élő politikai vezetőjét és Juszef Zahart, a kormánypárt milíciájának vezetőjét.

A Fatahhoz kötődő fegyveresek kedden magyarázat nélkül bezárattak minden iskolát a Gázai övezet középső részén. Az oktatókat és a diákokat hazaküldték. A fegyveresek égő autógumikkal lezártak egy fontos útkereszteződést is a térségben.

Vasárnap a Hamasz-kormány márciusi hivatalba lépése óta kitört legsúlyosabb összetűzésekben nyolcan meghaltak, és százharmincan megsebesültek. Hétfőn ketten haltak meg és huszonegyen megsebesültek újabb összetűzésekben. Az erőszak azután lángolt fel ismét a Hamasz és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah között, hogy gyakorlatilag zsákutcába jutottak a palesztin egységkormány létrehozását célzó erőfeszítések.

Izrael kedden feloldotta a palesztin területek pénteken bevezetett teljes zárlatát – közölte a hadsereg. A zárlatot gyakorlatilag a jóm-kipúr zsidó ünnep idejére vezették be. Mint a katonai közleményben olvasható, a feloldásnak politikai oka van, és a biztonsági helyzet értékelése után döntöttek róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik