Nagyvilág

A Fatah nyerne egy mostani választáson

A Fatah mozgalom legyőzné egy "most vasárnapi" parlamenti választáson a kormányzó iszlámista Hamász mozgalmat, jóllehet a palesztin politikusok közül a Hamász vezetői közé tartozó Iszmáil Haníje kormányfő élvezi leginkább a választók bizalmát - derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A jeruzsálemi média- és kommunikációs központ (JMCC) szeptember 19. és 22. között – a palesztin szervezetek között kitört legújabb erőszakhullám előtt – készített reprezentatív felmérése szerint a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah a szavazatok 32 százalékát szerezné meg, míg fő riválisa, a Hamász a voksoknak csak 30,5 százalékát gyűjtené be.


A Hamász vezette kormány márciusi hivatalba lépése óta példátlanul súlyos pénzügyi válság bénítja meg a palesztin területek életét, mivel az iszlámista mozgalmat terrorista szervezetnek tekintő nyugati országok gazdasági és politikai bojkottot léptettek életbe, s leállították a segélyek közvetlen folyósítását.

Fél évvel Haníje hivatalba lépése után a kormányfő teljesítményét a palesztin lakosság 35,8 százaléka értékelte jónak, 33,3 százalék közepesnek, 27,5 százalék pedig rossznak; a többiek nem nyilvánítottak véleményt. Ezzel szemben a megkérdezettek 56 százaléka “inkább elégedetlen” volt a Palesztin Hatóság élén álló Abbász tevékenységével, míg a válaszadók 41 százaléka elégedetten vagy “inkább elégedetten” nyilatkozott.

A palesztinok 55,9 százaléka a Hamász és a Fatah részvételével megalakítandó nemzeti egységkormányt tekinti a legjobb kiútnak a mostani politikai-pénzügyi válságból, 15,2 százalékuk viszont inkább előre hozott választásokat írna ki, 13,5 százalékuk pedig feloszlatná a Palesztin Hatóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik