Nagyvilág

Milánói központú terrorhálózatot göngyölítettek fel

Az olasz rendőrségnek hétfői bejelentése szerint sikerült felszámolnia a svájci hatóságokkal közösen egy milánói központtal működő, észak-afrikai arabokból álló szalafista terroristasejtet.

A sejt tagjai – öt algériai és egy tunéziai állampolgár – anyagi és logisztikai támogatást nyújtottak az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) algériai terrorszervezetnek, amelyet a hírek szerint mintegy kétmillió euróval támogatták. Egy feltételezett terroristát Svájcban, Zürich közelében fogtak el. Az olasz hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki három másik személy ellen, akik egy étterem és egy műszaki cikkeket árusító bolt bevételeiből támogatták a GSPC-t, és akik elmenekültek Olaszországból. Az ügyben vádat emeltek Olaszországban korábban bebörtönzött két személy ellen.

A hatóságok hétfőn bejelentett lépéseit – az elfogásokat és a vádemeléseket – egy 2003 decembere óta folyó művelet előzte meg. A sejt egy szélesebb körben – Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában – tevékenykedő hálózat része volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik