Nagyvilág

Megúszták a pozsonyi „idegenvezetők”

Véglegesen és jogi következmények nélkül lezárult annak a három magyar állampolgárnak az esete, akiket májusban a szlovák hatóságok jogtalan idegenvezetés gyanúja miatt előállítottak és órákon át rendőrségi fogdában tartottak.

Május 20-án a pozsonyi történelmi óvárosban két magyarországi városnéző csoport három tagját „jogtalan idegenvezetés” gyanúja okán egy helyi idegenforgalmi ellenőr hurcoltatta el a rendőrséggel, mert azok egyike a magyar királyok koronázóhelyén, a pozsonyi Szent Márton székesegyházban nyugvó Pázmány Péter síremléke előtt a hely magyar történelmi vonatkozásairól beszélt, ami a feljelentő vélelme szerint jogtalan idegenvezetésnek minősül.


Diplomáciai vihart kavart az ügy

A három magyar állampolgárt a helyszínre hívott rendőrök szirénázó gépkocsikkal szállították az őrsre, majd miután azok konzuli segítséget kértek, a magyar konzul megérkezéséig néhány órán át fogdában tartották őket.

A hosszú hetekig húzódó és rendkívüli nemzetközi sajtóvisszhangot kiváltó ügy diplomácia síkra terelődött. Jóllehet az előző szlovák kormány külügyminisztere, Eduard Kukan az ügy lezárására tett ígéretet akkori magyar kollégájának, Somogyi Ferencnek, nem sokkal később a nyáron hivatalba lépett új szlovák kormány külügyminisztériuma jegyzékben hozta a magyar fél tudomására, hogy a magyar városnézők ellen mégis folytatódik az eljárás.


Lezárták a vizsgálatot

Az új szlovák kormány hivatalba lépése utáni héten Budapestre látogató Ján Kubis szlovák külügyminiszterrel vendéglátója, Göncz Kinga közölte: a magyar városnézőket ért pozsonyi incidenst a magyar fél csak akkor tekinti lezártnak, ha a rendőrségi vizsgálatnak véget vetnek. Kubis a magyar elvárásnak megfelelő ígéretet tett, majd július második hetében a rendőrség a magyarok elleni vizsgálatot két személy esetében megszüntette, a harmadik ellen pedig az illetékes pozsonyi óvárosi kerület közigazgatási osztálya szabálysértési eljárás keretében folytatta a vizsgálatot. Őt azzal gyanúsították, hogy az incidens közben meglökte a szlovák idegenforgalmi revizort.

A hivatal most ezt a szabálysértési eljárást is megszüntette, mert a lökdösődés tényét egyetlen kihallgatott tanú sem tudta bizonyítani, „vallomásuk nem volt értékelhető.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik