Nagyvilág

Második forduló dönt Brazíliában

Luiz Inácio Lula da Silva eddigi államfő nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét a brazil elnökválasztáson, ezért a második fordulót tartanak október 29-én.

A szavazatok 97,8 százalékának feldolgozása alapján Lula a voksok 48,8 százalékát, Geraldo Alckmin, Sao Paulo gazdag szövetségi állam volt kormányzója pedig 41,4 százalékát kapta. Miután az újraválasztásért induló államfőnek nem sikerült abszolút többséget elérni az induló hét másik jelölttel szemben, október 29-én második fordulót tartanak – jelentette be helyi idő szerint vasárnap a legfelsőbb választási bizottság.

A korábbi közvélemény-kutatások még Lula elsöprő győzelmét jelezték előre. Két hete azonban nyilvánosságra került, hogy kampányfőnöke megpróbált információt vásárolni egy lejárató kampány céljára, ami politikai muníciót adott a távozó elnök ellenfelei kezébe. Ismét előtérbe kerültek az elmúlt két év megvesztegetési és szavazatvásárlási botrányai, amelyek miatt távoznia kellett a kampányfőnöknek, a pénzügyminiszternek és az államfő több más munkatársának.

Alckmin, aki választási kampánya során adócsökkentést és a beruházási feltételek javítását ígért, közölte: “nagy győzelmi eséllyel indul a második fordulóban”.

Az elnökválasztás mellett a több mint 125 millió brazil szavazópolgár a szövetségi államok kormányzóit, a kongresszusnak és a szövetségi államok parlamentjeinek a képviselőit is megválasztotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik