Nagyvilág

Az al-Kaida bázisáról szivárgott ki információ

Az al-Kaida bázisa Pakisztánban, Waziristánban van, derült ki abból a levélből, melyet egy iraki épületben találtak akkor, amikor fél évvel ezelőtt megölték a szervezet iraki vezetőjét, Abu Muszab az-Zarkávit - jelentette hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap.

Az Oszama bin Laden vezette terrorhálózat főparancsnokságának egyik tagja egy december 11-én Zarkávinak írt levelében utalt arra, hogy Waziristánból, abból a félautonóm, törzsek uralta pakisztáni térségből küldi üzenetét, ahol az al-Kaida harcosai igencsak aktívak. Zarkávi júniusban halt meg amerikai légitámadásban egy Bagdadtól északra fekvő faluban.

Elfogott levél

A levél írója kifejti, hogy milyen nehézségei vannak a direkt kommunikációnak Waziristán és Irak között, és azt javasolja Zarkávinak, hogy küldjön képviselőt Pakisztánba a kommunikáció megkönnyítésére.

A levelet bizonyos Atiyah írta alá, aki terrorelhárító szakértők szerint a bin Ladenhez a 80-as években csatlakozó, 37 éves líbiai Atíja Abder-Rahmán – írta az amerikai újság. Magáról bin Ladenről is azt gondolják, hogy a hatóságok ellenőrzése alól kicsúszó pakisztáni-afgán határvidéken húzza meg magát.

A The Washington Post szerint a levél angol nyelvű fordítását az amerikai hadsereg West Point-i terrorellenes központja hozta nyilvánosságra a múlt héten, és ez az első olyan dokumentum, amelyet a Zarkávi megölésekor talált információs halmazból kiszivárgott.



Az al-Kaida bázisáról szivárgott ki információ 1

A 9/11-es merénylõk videón végrendelkeztek (The Sunday Times)

Nevető terroristák

A levél egy nappal egy másik megdöbbentő, a Sunday Times által nyilvánosságra hozott dokumentumot követően került napvilágra.


A Sunday Times internetes oldalán október 1-jén jelent meg egy videó, melyen a 9/11-es terrortámadás két elkövetője látható, amint együtt nevetgélnek, majd papírról egy szöveget a kamerába olvasnak. A hat és fél éve készült közel egy órás hang nélküli videofelvételen a merénylők Afganisztánban végakaratukat veszik filmre, hogy az majd haláluk után nyilvánosságra kerüljön. A videofilmen jól látható a kézzel írott papír, melyen jól kivehető a „végrendelet” szó.

A felvétel október j-jén került először napvilágra, és a szakértők szerint a szeptember 11-én történt események fontos láncszemét jelentik. Az egyiptomi származású Hamburgban élő Mohammed Atta az American Airlines 11-es járatát vezette a World Trade Center északi tornyába, a libanoni Ziad Jarrah pedig a United Airlines 93-as járatát vezette volna a Kapitóliumba, a gép felett azonban az utasok megpróbálták visszaszerezni az irányítást, és végül lezuhant. A két fiú, a szeptember 11-ei merényletek többi elkövetőjétől eltérően magasan iskolázott középosztálybeli fiatal volt, mindketten jól beilleszkedtek a nyugati kultúrába, és ismerőseik szerint a fanatizmus semmilyen jelét nem mutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik